fbpx

OBJAVLJENA DOKUMENTACIJA Robne zalihe potrošile dvostruko više na odjeću Civilne zaštite nego na stambene kontejnere!

Telegram je jučer objavio službeni popis svih dobavljača medicinske i zaštitne opreme od kojih je Ravnateljstvo za robne zalihe prošle godine bez javne nabave, žurnim postupkom, nabavljalo opremu potrebnu za borbu protiv koronavirusa. Od trideset pet hrvatskih tvrtki tijekom 2020. naručene su zaštitne maske, rukavice, alkohol, antigenski testovi i srodna oprema ukupne vrijednosti 97 milijuna kuna.

No, zaštitna oprema nije jedino što se nabavljalo prošle godine mimo uobičajenih postupaka javne nabave, pod egidom zaštite nacionalne sigurnosti. Telegram je u posjedu službenog popisa tvrtki koje su nabavljale robu i usluge za potrebe postrojbi Civilne zaštite (ukupne vrijednosti 25,4 milijuna kuna); kao i popisa tvrtki koje su pružale usluge prijevoza, uglavnom zaštitne opreme iz Kine avionima i brodovima (58,1 milijun kuna).

Dvostruko više za odjeću nego za kontejnere

Prema tim popisima, koje je Telegram analizirao i zbrojio pojedinačne iznose za svaku tvrtku, u nabavci opreme za Civilnu zaštitu najviše je uprihodila tvrtka Odjeća d.o.o. i to 11,3 milijuna kuna za posao izrade tisuća kombinezona, kapa, prsluka i remena. To je praktički dvostruko više nego što je tijekom prošle godine, prema podacima s istog popisa, potrošeno za narudžbu stambenih kontejnera za Robne zalihe. Robu i usluge za Civilnu zaštitu dobavljalo se od trideset tvrtki, a među njima je i IKEA.

Od značajnijih nabava, krajem ožujka prošle godine Robne zalihe nabavile su 600 tisuća litara vode za piće u vrijednosti od milijun i pol kuna od tvrtke Bumes d.o.o. čiji vlasnik Zdravko Bubalo već godinama ima punionice izvorske vode na cetinskom području.

Najveća nabava stigla je polovinom travnja, kada je od tvrtke Odjeća d.o.o. naručeno 5000 reflektirajućih prsluka, 4000 kombinezona, 4000 kapa i još 5000 remena za Ravnateljstvo civilne zaštite. K tome je od tvrtke koja često izrađuje specijaliziranu odjeću za vatrogasce i vojsku, dodatno naručeno 1000 kombinezona i 1000 kapa za Državnu intervencijsku postrojbu civilne zaštite. Cijela ta nabava koštala je točno 11.361.250 kuna, gotovo dvostruko više nego što su platili sve stambene kontejnere u 2020.

Kontejneri naručivani od listopada

Iz popisa je također vidljivo kako su u Robnim zalihama u tri navrata naručivali stambene kontejnere, oko kojih je bilo podosta upitnika nakon razornih potresa u Petrinji, Glini i Sisku. Prva narudžba kontejnera (njih 50) bila je 15.10. prošle godine, potom druga između 10. i 17. studenog (54 kontejnera), a potom su ih naručili još 50 u prosincu, prije potresa.

Treba istaknuti, riječ je o datumima kada je tek upućena narudžba, a do same isporuke treba još čekati neko vrijeme. Kontejneri su plaćeni 5.767.375 kuna, a naručivalo se od triju domaćih tvrtki koje ih proizvode: Jedinstvo Krapina d.o.o., Tehnix d.o.o. te Kova d.o.o.

Za Civilnu zaštitu naručivali su se još kreveti, deke, jastuci i plahte. Već uobičajeno, u popisu narudžbi i tisuće mesnih i ribljih konzervi, nekoliko tona džema, ulja i brašna. No, tu je i nekoliko narudžbi iz poznatog švedskog trgovačkog lanca namještaja. Civilna zaštita tako je iskazala potrebu za četiri Ikeina ogledala, pet podnih lampi i još toliko led svjetiljki s kopčom. Naručilo se, naravno, usput i deset žarulja.

Let Croatia Airlinesa za 2,5 milijuna kn

Ukupno je, kako smo rekli, za Civilnu zaštitu potrošeno oko 25 i pol milijuna kuna. S druge strane, na troškove samog prijevoza medicinske i zaštitne opreme potrošeno je i više nego dvostruko više, točnije 58.167.427,31 kuna.

Među prijevoznicima, ističu se dvije kineske tvrtke koje su “pojele” najveći dio troškova prijevoza. Tako je kompaniji SF Express International za ukupno sedam avionskih letova kojima su prevezli zaštitnu opremu do Hrvatske plaćeno nešto više od 47 milijuna kuna. Još 3,8 milijuna plaćeno je tvrtki Shangai Amass Logistics Co. za prijevoz opreme brodovima iz kine.

Jedini hrvatski avioprijevoznik, Croatia Airlines, u Kinu je po zaštitnu opremu letio jedom, točnije 29. ožujka. Taj jedan transportni let Robnim zalihama naplatili su 2.535.206,21 kuna s PDV-om. I to su najznačajniji troškovi nastali zbog dopreme zaštitne opreme u zemlju, računajući još let kineskog Eastern Air Logisticsa koji je to naplatio oko 3 milijuna kuna.