fbpx

Rusija potjerala diplomate iz EU, Poljska i Njemačka žestoko odgovorile

Poljska i Njemačka upozorile su na moguće posljedice po Rusiju zbog njezine odluke o protjerivanju njihovih diplomata.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je žaljenje zbog ruske odluke da protjera poljsku diplomatkinju iz zemlje i reklo da je spremno odgovoriti ako se odluka ne promijeni.

Ruska odluka “dodatno će produbiti krizu u bilateralnim odnosima”, kaže se u priopćenju iz poljskog ministarstva.

Poljska je pozvala na konzultacije ruskog ambasadora te ga informirala da je diplomatkinja koja je u pitanju “samo obavljala svoje profesionalne zadaće” u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Poljska bi mogla poduzeti “prikladne korake” ako Rusija ne promijeni svoju “pogrešnu odluku”, dodaje se.

Potjerana tri diplomata

Rusija je u petak protjerala troje diplomata iz Njemačke, Švedske i Poljske zbog sudjelovanja na prosvjedima podrške oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je troje diplomata sudjelovalo u “protuzakonitim demonstracijama” 23. siječnja. Takvi postupci nespojivi su sa statusom diplomata, navelo je ministarstvo.

Berlin je snažno kritizirao odluku Moskve i upozorio da će se suočiti s posljedicama.

“Gledamo na protjerivanje kao na neopravdanu odluku i vjerujemo da je to samo još jedan aspekt onoga što trenutno vidimo da se događa u Rusiji, što je daleko od pravne države”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da je protjerivanje “neopravdano” i da će dodatno naštetiti odnosima Rusije i EU-a.

Glasnogovornica švedskog ministarstva vanjskih poslova ranije je demantirala da je njihov diplomat sudjelovao u bilo kakvim demonstracijama.

Navalni osuđen na tri i pol godine zatvora

Aleksej Navalni najglasniji je kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Otrovan je prošlog kolovoza u istočnoj Rusiji i prevezen na liječenje u Njemačku. Vratio se u Rusiju krajem siječnja unatoč upozorenjima ruske vlade da će biti uhićen.

Osuđen je na tri i pol godine zatvora zbog kršenja uvjetne kazne za prijevaru koja mu je izrečena 2014., naveli su tužitelji.

Odluka o protjerivanju diplomata objavljena je nekoliko sati nakon što se šef europske diplomacije Josep Borrell susreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi.

Borrell je na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvao ruske vlasti da oslobode Alekseja Navaljnog, a Lavrov je nazvao EU “nepouzdanim partnerom”.