fbpx

TKO JE TU LUD? Nakon presude da su varali kupce, Eko Sever dobio milijun kuna poticaja od države

Krajem veljače 2018. godine, sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Marijan Bertalanič, donio je presudu kojom su potvrđeni navodi Telegramovog istraživačkog specijala o prevari koju je izveo najveći ekološki proizvođač hrane – Eko Sever. Oni su naime bezočno varalali svoje kupce, podvaljujući im najjeftiniju, škart, robu s veletržnice kao ekološku.

U međuvremenu, iste te 2018. godine, kada je trud Telegramovih reportera na sudu opisan kao “svijetli primjer istraživačkog novinarstva”, državna tijela RH dodijelila su Mariju Severu, vlasniku tvrtke Eko Sever, 252.546 kuna javnog novca. Godinu ranije, kada je već bila donesena prva presuda Općinskog suda u Zagrebu, dobio je 406.288 kuna, a 2019. još 381.829 kuna. Pritom mu je, u odluci koja djeluje kao da je iz nekog vica, nadležna agencija Ministarstva poljoprivrede taj novac dodijelila kao “potporu za ekološki uzgoj”. Ukupno država je u samo tri godine dala 1.031,197 kuna proizvođaču koji je dokazano varao svoje kupce, piše Telegram.

Država ne samo da razbacuje novac već evidentno ne štiti svoje građane odnosno potrošače. I tada, kada su uhvaćeni u prevari, Eko Sever imao je ekološki certifikat i potvrdu da je prošao sve potrebne kontrole. Redovito ih je nadzirao Bioinspekt, jedna od privatnih tvrtki koje je država ovlastila za kontrolu ekoloških proizvoda.

Škart jabuke prodavali po 19,99 kn

Svejedno, Telegramova novinarka u njihovoj je trgovini u Tratinskoj ulici u Zagrebu kupila jabuke i odnijela ih u Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar. Nakon postupka analize, koji su djelatnici Zavoda proveli dvaput, ustanovljeno je da jabuke nisu ekološke, kako je tvrdio Eko Sever i s tim ih argumentom prodavao za 19,90 kuna po kilogramu.

Nekoliko tjedana kasnije izveli su akciju tajnog praćenja koja je pokazala i kako su to točno najjeftinije jabuke s veletržnice završile u dućanu tada najpoznatijeg proizvođača ekološkog voća i povrća.

Inspekcija im pomagala

Inspekcije ekološke prodaje u Hrvatskoj funkcionirale su ovako: Nadzorno tijelo Bioinspekt svako bi toliko obišlo imanje Eko Severa i ustvrdilo da se tamo doista vrši ekološka proizvodnja. No, prodaju li oni u svojim trgovinama doista isključivo ekološke proizvode, nitko nije kontrolirao.

Bioinspekt dakle uopće nije kontrolirao trgovine Eko Severa nego samo imanje na kojem proizvode voće i povrće, no ni to nisu činili prema pravilima. Iako je propisano da nadzorna tijela dio svojih inspekcija moraju obavljati nenajavljeno, prema priznanju inženjera Dubravka Kupčinovca, iz Bioinspekta su uvijek unaprijed obavještavali kada će doći u provjeru Eko Severa. Ovo je citat iz svjedočenja inženjera Kupčinovca na Općinskom sudu u Zagrebu: “mi i nenajavljene kontrole ipak najavimo, kako ne bismo naišli na zatvorena vrata”.

Krivotvoritelj i dalje radi

Nadalje, nakon što je u listopadu 2015. izašao Telegramov istraživački specijal, inženjer Dubravko Kupčinovac lažirao je izvješće kako bi zataškao prevaru. Ni nakon toga država nije učinila ništa. Bioinspekt tako i dalje, uz licencu Republike Hrvatske, kontrolira ekološke proizvođače. Štoviše, prihodi su im u 2019. narasli na 3,3 milijuna kuna, a Dubravko Kupčinovac, koji je lažirao izvješće, još uvijek je uredno naveden među osnivačima tvrtke.

Za razliku od Bioinspekta, tvrtki Eko Sever prihodi su dramatično pali nakon razotkrivanja u Telegramu. Zbog radikalno smanjene potražnje za njihovim proizvodima, morali su zatvoriti prodavaonicu u zagrebačkoj Vlaškoj ulici te webshop uz pomoć kojeg su distribuirali robu po cijeloj Hrvatskoj.

Zadržali su dućan u Tratinskoj te štand na tržnici Dolac, no biznis im je krahirao. U 2014., odnosno u godini prije afere, imali su 3,2 milijuna prihoda, a 2018. pali su na 147.863 kune. Podataka za kasnije poslovanje nema, jer je tvrtka 29. travnja 2019. završila u stečaju i 9. srpnja te godine brisana je iz registra trgovačkog suda.

Tržište je, dakle, kaznilo prevarante. No onda im je u pomoć priskočila država koja je OPG-u Marija Severa, prokazanom osnivaču tvrtke Eko Sever, isplatila 1.031,197 kuna javnog novca.