fbpx

Uhićen kirurg, sumnja se da je varao osiguravajuće kuće

Poznati kirurg pulske Opće bolnice Rajko Ćelović uhićen je u petak ujutro na radnome mjestu nakon što su po njega oko devet sati došli policijski službenici i odveli ga u postaju, doznaje se iz izvora bliskih pulskoj bolnici.

Policijska službenica za odnose s javnošću Suzana Sokač potvrdila je uhićenje jedne osobe ne navodeći njen identitet.

“U ovom trenutku to je jedina informacija koju možemo iznijeti jer je kriminalističko istraživanje u tijeku kao i sve druge pretrage”, istaknula je Hini Suzana Sokač .

Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić potvrdila uhićenje pulskog kirurga dodavši kako se u trenutku dolaska policije u bolnice ona nalazila na putu za Zagreb.

“Mi kao bolnica ne raspolažemo drugim informacijama a o postupku policije izvijestila me glavna medicinska sestra bolnice”, istaknula je ravnateljica Hrstić.

Pretpostavlja se da je riječ o nastavku istrage o zloupotrebama osiguranja.

U toj je istrazi, prije više od godinu dana, uhićen medicinski tehničar pulske bolnice koji je jedini završio u pritvoru, dok je prije nekoliko dana sveobuhvatnom istragom uhićeno 27 osoba. Oni su okrivljeni da su od veljače 2012. do travnja 2019. sudjelovali u namještanju lažnih prometnih nesreća, krivotvorenju medicinske dokumentacije na temelju koje su izvlačili oštete na nepostojeće ozljede i varali osiguravajuća društva.

Uskok je u srijedu pokrenuo istragu protiv 35 članova zločinačkog udruženja osumnjičenih da su dogovorenim prometnim nesrećama oštetili osiguravajuće kuće za najmanje 1,7 milijuna kuna na ime naknade štete te još barem 127.000 kuna na ime troškova.

Tužiteljstvo je priopćilo da je istragom na temelju kaznene prijave PU istarske obuhvaćeno 34 hrvatska državljana te jedna državljanka Bosne i Hercegovine.

Niz prevara

Medicinski tehničar je istražiteljima ukazao kako čitava situacija funkcionira. Istražitelji su još tada imali imena pojedinih posrednika, zaposlenika osiguravajućih kuća s područja Istre, poznatih liječnička pulske bolnice, odvjetnika i inih pomagača.

Penić je pred istražiteljima, o čemu postoje i videozapisi, početkom listopada 2019. priznao da je “ušao u posao” s muljanjem osiguranja i da ga je u posao uveo Nevio Aflić iz Rovinja.

Medicinski tehničar Penić je nakon nekog vremena pušten iz pritvora i vraćen na posao.

Nevio Aflić iz Rovinja koji je u najnovijoj USKOK-ovoj istrazi od prije nekoliko dana nad 30-ak ljudi označen kao prvi okrivljenik zločinačkog udruženja koje je godinama varalo osiguravajuća društva, uhićen je lani u studenome i još je iza rešetaka pulskog zatvora.

Medicinski tehničar pulske Opće bolnice Josip Penić istražiteljima je između ostalog tvrdio da je Nevio Aflić u to vrijeme svakog četvrtka dolazio kod doktora Rajka Ćelovića, gdje su oni pisali nalaze.