fbpx

Bivši obavještajac prije par dana ispitan u USKOK-u; u oproštajnom pismu spominje aferu Rimac?

Bivši šef zadarskog centra SOA-e Toni Matas pronađen je danas mrtav u automobilu u blizini Knina. Informaciju je potvrdila glasnogovornica Hrvatske pošte Jo Kempen, gdje je Matas nakon obavještajne karijere bio zaposlen na poziciji direktora korporativne sigurnosti, piše Telegram

Glasnogovornik šibensko-kninske policije Šime Pavić potvrdio je pronalazak tijela, no ističe da policija zasad neće izlaziti s detaljima. Samo dodaje da će sve biti poznato nakon završenog očevida.

Matas je navodno pronađen prostrijeljene glave, no još nije poznato radi li se o ubojstvu ili samoubojstvu. Nacional pak piše da je u automobilu u kojem je pronađeno tijelo navodno ostavio i oproštajno pismo.

Ostavio oproštajno pismo u kojem spominje Rimac?

Prema neslužbenim informacijama, Matas je pronađen prostrijeljene glave, a kraj njega se nalazio malokalibarski pištolj. Također, neslužbeno doznajemo da je među tragovima na mjestu događaja pronađeno i Matasovo oproštajno pismo u kojem se spominje pritisak kojem je bio izložen zbog svoje uloge u aferi s Josipom Rimac.

Isto tako, doznajemo, Matas je prije nekoliko dana bio na ispitivanju u USKOK-u. Prema riječima njegovih poznanika još u subotu otišao je prema lokalnom lovištu provjeriti postavljene kamere za divljač, a kada se nakon toga više nije javljao, pokrenuta je potraga.

Policija još ne želi iznositi detalje

Šibensko kninska policija je danas poslijepodne objavila priopćenje u kojem kažu da u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku obavljaju očevid na području Kravlje drage između Knina i Gračaca, gdje je u nedjelju pronađen mrtav muškarac. Dodaju da će tijelo biti prevezeno u Opću i veteransku bolnicu Knin radi obdukcije i utvrđivanja uzroka smrti.

“Danas oko 12 sati Policijska postaja Knin zaprimila je obavijest da se na području Kravlje drage, između Knina i Gračaca, u jednom vozilu nalazi mrtva muška osoba. Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja potvrđena je dojava i mjesto je osigurano”, dodaje se u priopćenju.

S obzirom da istraga koja se provodi u suradnji sa šibenskim ŽDO još traje, glasnogovornik PU Šime Pavić naglasio je kako neće biti dodatnih izjava za javnost.

Uloga u aferi s Josipom Rimac

Toni Matas svojedobno je bio Karamarkov kandidat za ravnatelja SOA-e u vrijeme premijerskog mandata Tihomira Oreškovića, a spominje ga se i u aferi Vjetroelektrane.

Kako je Jutarnji pisao u lipnju prošle godine, Josipa Rimac je oko “bube” koju je pronašla u svom automobilu razgovarala s Matasom i poduzetnikom Josipom Pleslićem. Jutarnji je pisao da je moguće da su upravo oni poslali ljude, navodno iz jedne detektivske agencije, da pregledaju Audi Josipe Rimac.

Uzlet duguje Tomislavu Karamarku

Slobodna Dalmacija pisala je prije nekoliko godina da Matas svoj profesionalni uzlet duguje Tomislavu Karamarku.

Karamarko je Matasa u Zadar doveo iz Knina gdje je ovaj jedno vrijeme radio kao operativac SOA-e, a prethodno i kao vojni obavještajac. U trenutku kad je imenovan za načelnika zadarskog centra, Matas je navodno imao samo srednju stručnu spremu, a diplomu iz kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu navodno je stekao kad i Milijan Brkić.

Kada je postao načelnik zadarske SOA-e Matas je, tvrdili su tada očevici, u svom uredu držao uokvirenu Karamarkovu sliku, a svog bivšeg šefa i dobrog prijatelja zvao je – “ćaća”.