fbpx

DOBILA MILIJUNSKE POSLOVE! Štromarova sestra masno zaradila na zaštitnim maskama

Zaštitne maske dobavljali su bivši DJ, ekipa koja je u Hrvatsku uvezla fidget spinnere, sinovi ruskog tajkuna koji posjeduje dvorac u Istri, predsjednik zajednice Makedonaca, sestra bivšeg potpredsjednika vlade Štromara…, piše danas Jutarnji list.

Točno 103.658.372 kune iznos je koji je Grad Zagreb uložio u borbu protiv koronavirusa. Toliko je Grad, naime, stavio na raspolaganje za nabavu medicinske opreme, zaštitne maske, ogrtače, dezinficijense, toplomjere i testove za koronu od početka epidemije do danas, navodi dnevnik.

Ovaj dosad nepoznati podatak može se iščitati iz zagrebačkog korona-troškovnika, dokumenta na 50 stranica Ureda za javnu nabavu s popisom svih poslova i tvrtki koje su, otkako je pandemija počela, dobavljale tu medicinsku opremu za zagrebačke gradske urede i poduzeća.

Budući da se zbog hitnosti situacije u većini slučajeva nije provodila klasična javna nabava (a ponekad ni to nije garancija pravilnosti), u tom je dokumentu, očekivano, šaroliko društvo dobavljača.

Tako je višemilijunske poslove nabave zaštitne opreme i medicinskih maski, među ostalima, dobila tvrtka na čijem je čelu Marijana Premužić, sestra bivšeg ministra graditeljstva, a sada saborskog zastupnika HNS-a Predraga Štromara.

Treba podsjetiti da je njegov stranački kolega Ivan Vrdoljak, dok je bio ministar nametnuo građanima ugradnju beskorisnih razdjelinka topline, na čemu su neki bliski njemu masno zaradili.

Što se maski tiče, tu su se našli i neki menadžeri, sin ruskog tajkuna, bivši predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, ali i poneki snalažljivi poduzetnici koji su biznis u krizi spretno “prešaltali” na nabavu medicinske opreme.

Recimo, tvrtka 28-godišnjeg Zhana Belayja, mladog poduzetnika iz obitelji ruskih financijaša i vlasnika dvorca kod Pazina, nabavljala je specijalne nano maske za Gradski ured za zdravstvo u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. Našla se i tvrtka za audioopremu i rasvjetu bivšeg DJ-a Alexa Nardina koja je dobavljala zaštitne maske iz Kine, a isto je činila i tvrtka Delmerion koja je svojevremeno napravila dobar biznis s fidget spinnerima.

Dosad je Grad Zagreb, kako se vidi iz dostupne dokumentacije, sklopio ukupno 270 poslova nabave razne medicinske opreme. U najvećem su broju to zaštitne maske, zaštitna oprema, rukavice, ogrtači, dezinficijensi, PCR testovi, toplomjeri, a sve je to dobavljalo dvjestotinjak domaćih tvrtki.

Iz Grada su ipak upozorili da je iznos od 103 milijuna kuna tek procijenjena vrijednost nabave, a to ne znači da je toliko stvarno potrošeno. Prema evidenciji Ureda za javnu nabavu, kažu, zasad je ugovoreno oko 80 milijuna kuna poslova, neki se možda i neće realizirati, a dio će biti realiziran u iduće dvije godine.