fbpx

Europarlamentarac Thomas Waitz traži istragu zbog sječe hrvatskih šuma: ‘Sve se to događa pod okom Vlade’

Thomas Waitz, austrijski zastupnik Zelene stranke u Europskom parlamentu od 2017. godine, objavio je na svojoj službenoj stranici izvješće naslovljeno Novo izvješće o krčenju šuma u Hrvatskoj.

Tema njegovog izvješća je stihijsko uništavanje hrvatskih šuma, a o svemu će, kaže, izvijestiti Europsku komisiju, nakon čega bi se trebala provesti istraga o zbivanjima u Hrvatskoj.

-Hrvatska Braniteljska udruga ViDrA – “veterani i društvena akcija” objavila je izvješće koje je priredila Vesna Grgić o krčenju šuma u Hrvatskoj, a koje donosi tvrdnje o nezakonitoj sječi šuma, korupciji, financijski i ekološki lošeg upravljanja u hrvatskim parkovima prirode i Natura 2000 područjaima. Posljedice na ekosustav su poražavajuće – ističe europarlamentarac Waitz.

U središtu izvješća je, nastavlja Waitz, državna tvrtka Hrvatske Šume d.o.o. koja je navodno sudjelovala u masovnoj sječi i prodaji hrvatskih šuma.

-Područja koja su zahvaćena uključuju i posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka, zoološki rezervat Varoski Lug, Park prirode Lonjsko polje i Donja Posavina, planina Zrinska Gora i planina Bilogora. Svi su u potpunosti ili barem djelomično klasificirani pod Natura 2000 Izvještaj o krčenju šuma u Hrvatskoj pokazuje masovnu korupciju i loše ekološko upravljanje – upozorava Thomas Waitz.

Onda navodi i neke najistaknutije primjere ugroze okoliša, te navode o korupciji, kako slijedi:

Nema odobrenih planova gospodarenja šumama za hrvatske šume od 2017. To je dovelo do ozbiljnih nezakonitih sječa u zaštićenim područjima, šumama i močvarama, kao i nedostatak planova ili investicija za obnavljanje i pošumljavanje obrađenih površina, s katastrofalnim posljedicama na posebna ornitološka i zoološka nalazišta i močvarna područja.

Postoji ozbiljan nedostatak u vođenju evidencije šumskog bogatstva i praćenja stanja u šumama što dovodi do gubitka sječene drvne građe. U vezi s kaznenom tužbom Hrvatskih šuma doo protiv krčenja šume Medvednice, VIDRA je utvrdila deficit od 330.000 m 3 drva, što iznosi 14 milijuna eura.
Većinu sječe u Hrvatskim šumama obavljaju tvrtke podizvođači, što znači da nema nadzora nad šumskim područjem.
Sredstva EU zloupotrijebljena su za kupnju teške mehanizacije za sječu šuma u Hrvatskoj.

-Sve se to događa pod okom Vlade, budući da Hrvatske šume d.o.o. imaju samo jednog člana Skupštine: hrvatsku ministricu poljoprivrede Mariju Vučković. Hrvatske vlasti još nisu objavile očitovanje o ovim slučajevima. Vrijeme je da se aktiviram protiv krčenja šuma. U svjetlu ovih navoda kontaktirao sam Europsku komisiju u ime VIDRE. Komisija će sada na temelju ovog izvješća procijeniti moguću istragu . Pozivamo Europsku komisiju da zatvori rupe u važećem zakonodavstvu i provede EU propise u Naturi 2000 i drugim zaštićenim područjima. U slučaju kršenja zakona postupci protiv njih trebaju započeti odmah. U suprotnom, neće više biti šuma koje ćemo moći zaštititi – zaključuje europarlamentarac T. Waitz.

Inače, Waitz je odrastao u Beču, te nakon školovanja i putovanja po svijetu u južnoj Austriji u Štajerskoj sa suprugom pokrenuo farmu, te za sebe kaže kako je organski poljoprivrednik, šumar, pčelar i zastupnik u Europskom parlamentu iz Austrije.

Bave se sadnjom održive ‘mješovite šume’, imaju mali drvoprerađivači pogon u Sloveniji, te 70-ak kolonija štajerske medonosne pčele, uzgajaju i štajerske ovce, te pastirske pse škotske ovčare poznatije kao border collie, pa bi se reklo kako je Waitz. kvalificiran za razgovor o šumama, šumarstvu i ekologiji.

– Borim se za malu i ekološki održivu poljoprivredu, bolju zaštitu životinja, klime i okoliša, mirnu vanjsku politiku i zelenu EU – veli T. Waitz.

Treba mu poželjeti uspjeh, posebice u ovoj borbi za hrvatske šume, jer im s ovakvim načinom tzv. upravljanja nema spasa, kako upozoravaju mnogi koji svjedoče stihijskoj sječi i pustošenju šuma, sve radi najprimitivnije pribavljenog profita nekolicine i pod kapom vlasti koje ništa ne poduzimaju ili, još gore, kako se upozorava, u tome aktivno sudjeluju, kako stalno upozorava Braniteljska udruga Vidra.

-Nakon gotovo tri godine istraživanja i obilaska spornih lokacija, na temelju dojava vas zabrinutih građana i dobronamjernih insidera iz Hrvatskih šuma, dogodilo se ono što smo obećali. Upravo je objavljeno naše završno Izvješće o prekomjernoj sječi i osnovanoj sumnji o koruptivnim radnjama u Hrvatskim šumama d.o.o. te o dokazanoj povezanosti sa najvišim institucijama Republike Hrvatske. Da su naše sumnje od početka bile opravdane, potvrđuje i učešće Thomasa Waitza, austrijskog europarlamentarca iz redova European Greens koji je objavio Izvješće na svojoj službenoj stranici u okviru Europarlamenta – ističu u Vidri, zadovoljni zbog europarlamentarčevog uključivanja u borbu za spas hrvatskih šuma.

Kako kažu, za ovu temu su se zainteresirali europski, nažalost ne i hrvatski mediji. Pritom vjerojatno misle na tzv. mainstream medije i javne medije pod očitom kontrolom vlasti. Inače o šumama i pokretu Zeleni odred i Vidri se puno puta pisalo i na našem portalu…

-Ovoj priči nije kraj. U našoj Hrvatskoj imamo još puno posla, zar ne?! BTW, mali podsjetnik na ono što zadnje tri godine o nama govore Hrvatske šume: ”Izjave “Zelenog odreda” i kritike na račun poslovanja Hrvatskih šuma su lažne, neutemeljene, neosnovane i zlonamjerne. Iznošenjem netočnih podataka obmanjuje se javnost na štetu društva Hrvatske šume, koje svoju zadaću gospodarenja šumama obavlja uredno, stručno i u skladu s gospodarskim planovima, uvažavajući stroge ekološke, socijalne i ekonomske standarde”. – podsjećaju u Vidri.

Uvažavaju li uistinu Hrvatske šume uistinu ‘stroge ekološke, socijalne i ekonomske standarde’ ili pak djeluju posve suprotno može dokazati istraga Europske komisije, ako se takva desi i ako je istina da u Europi postoje ipak i neki pametniji i prosvjećeniji ljudi koji bi ‘divljacima’ trebali objasniti da hrvatske šume nisu samo hrvatske nego i europske i svjetske, te da njihovom sječom ‘za šaku eura’ ujedno sijeku budućnost i vlastitoj djeci i unucima i praunucima.

Izvor: Tris portal