fbpx

FILIPOVIĆ OBEĆAJE TVORNICU Biste li se cijepili cjepivom koje proizvodi HDZ?

Čak i da laž HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba postane istina, tko bi dopustio da mu u tijelu uštrcaju nešto što je proizvela ta ekipa?

HDZ-ovo kandidat za gradonačelnika Zagreba, Davor Filipović, izjavio je kako će mu, ako postane gradonačelnik, prioritet biti izgradnja tvornice za proizvodnju cjepiva. No, postavlja se pitanje, ako bi ta laž čak i postala istina, tko bi uopće dopustio da mu u tijelo ubrizgaju nešto što je proizveo HDZ?

Zadnjih 30 godina smo se uvjerili kako HDZ gleda na ono industrije što nam je ostalo od prijašnjih generacija. Od dobrog dijela nije ostao ni kamen na kamenu, izbrisana je pod upravom HDZ-ovih likova gore nego da su je bombarderima sravnili. Dolaze nam, uostalom, čak i stranci snimati serije o post-apokaliptičkom društvu. Neki dijelovi Hrvatske – zanimljivo, oni u kojima HDZ dobro stoji i danas – četvrt stoljeća nakon rata izgledaju kao da su doživjeli nuklearni napad i zombi-apokalipsu.

Onda, u 2021. godini, na lokalnim izborima, dakle izborima na kojima se odlučuje o tome kakva bi trebala biti uprava grada, koji ljudi će se baviti pitanjima komunalija, vrtića, škola, gradnjom tramvajske pruge, zbrinjavanja otpada i tako dalje, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović u Dnevniku HTV-a ispali kako će mu, ako pobijedi, prioritet biti izgradnja tvornice cjepiva za borbu protiv covida-19. Dakle, netko tko se kandidira za funkciju u lokalnoj samoupravi – a da sve bude ljepše, još je i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu – obećava izgradnju tvornice za proizvodnju cjepiva!

Tehnički, kako bismo mi proizvodili cjepivo s čijom proizvodnjom i najveći, vidimo to ove godine, imaju problema? Razvijali bismo svoje? Pa to je lutrija, jedan francuski Pasteur Institute, sa za nas nezamislivo jakim ljudskim i financijskim potencijalima, nije uspio. Uzeli bismo licencu? Čiju? Ovu za novo, mRNA, ili onu za klasično? O tome bitno ovisi kakva će tvornica biti, nije to proizvodnja salate. Hoće li nam dati licencu? Gdje su kadrovi za sve to, posebno na otvorenom tržištu EU? Nekoga tko danas zna posložiti tvornicu cjepiva firme po Europi će rado platiti desetak puta više nego što može dobiti u nas.

A ako HDZ, pa i njihov kandidat Davor Filipović hoće tvornicu, evo prijedloga: uložite, dragi HDZ-ovci, svoj novac i znanje. Evo, Davor Filipović kao izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu sigurno znanjem može pomoći. Svoj novac – mislim privatni novac, ne gradski ili državni. Pa kada uložite privatni novac, prođete sve propise, pravilnike, odluke i ostalo potrebno da sagradite i otvorite tvornicu, ispoštujte sve papire koje ste sami drugima propisali, pa onda zaposlite radnike i platite sve poreze i doprinose za njih, pa platite i stručnjake koliko vrijede (ona visoka porezna stopa), pa platite još i članarinu komorama i sva ostala davanja koja poduzetnik ima, svih ostalih par stotina parafiskalnih davanja.

HDZ-ovci su uništili više manje sve što su dotakli. Sad bi radili cjepivo protiv korone.

Uostalom, biste li se vi cijepili cjepivom koje proizvodi ta ekipa?