fbpx

GRBIN: Plenkovićeva izjava o veledrogerijama je divljaštvo

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da je izjava premijera Plenkovića kako veledrogerije svaki put pred izbore vrše pritisak nastojeći naplatiti dugove divljaštvo i da SDP to osuđuje.

Veledrogerija Medika danas je obustavila isporuku lijekova svim bolnicama zbog duga od 2.1 milijarde kuna. Od tog iznosa 1.4 milijarde kuna su dugovi bolnica, a ostalo je dug za lijekove na recept.

U izjavi novinarima premijer Plenković rekao je kako veledrogerije svako malo, kada dođe neki važan termin, bilo Božić, bilo Uskrs, ili datum izbora, složno krenu tražiti sredstva koja im se trebaju platiti. “Mi smo o tome razgovarali, ministri financija i zdravstva će s njima održati sastanak i bit će im isplaćena određena sredstva u sljedećim danima”, dodao je Plenković.

“Mi u SDP-u takvo divljaštvo osuđujemo”

Reagirao je i predsjednik SDP-a Peđa Grbin, rekavši kako je zadaća države osigurati da bolnički sustav funkcionira.

“A kada se kaže da je uobičajeno da se pred izbore blokira isporuka lijekova, e onda je to divljaštvo. Mi u SDP-u takvo divljaštvo osuđujemo”, izjavio je Grbin na konferenciji za medije o stanju u zdravstvu,

Veledrogerije ukupno potražuju čak 6 i pol milijardi kuna. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je ranije danas kako je svjestan problema te da je u dogovoru s ministrom financija Zdravkom Marićem za sutra pripremio privremeno rješenje.

Šef SDP-ova Savjeta za zdravstvo: Gdje je taj novac?

Danko Velimir Vrdoljak, voditelj SDP-ova Savjeta za zdravstvo, naveo je da su dugovi u zdravstvu 2015. bili 2.6 milijardi kuna, s tendencijom daljnjeg smanjivanja.

Ustvrdio je da je 2020. dug u zdravstvu eksponencijalno porastao i došao na oko šest milijardi te predložio da se već danas ukinu limiti i da se bolnice plaća po izvršenjima i kvaliteti.

Prema njegovim riječima, bolnice su za vrijeme covid-krize pružale manje usluga, neke su radile na 30 do 50 posto kapaciteta, a ustvrdio je i da su sve lijekove koji nisu potrošeni građani i dalje plaćali.

“Gdje su ti novci? Kako je moguće da se eksponencijalno povećava dug, a vi ste manje radili u zadnjih godinu dana?” upitao je Vrdoljak zdravstvenu administraciju.

Grbin oštro i prema Berošu

Grbin je oštro reagirao i na izjavu ministra Beroša, koji kao dugoročno rješenje za dugove u zdravstvu nije isključio mogućnost povećanja izdvajanja iz plaća za zdravstveno osiguranje.

“Prosječna plaća u Hrvatskoj po bruto iznosu je oko 9000 kuna mjesečno. Ako bi se doprinos za zdravstveno osiguranje povećao samo za 1 posto, značilo bi da se građanima svakog mjeseca uzima dodatnih skoro 100 kuna, a godišnje nešto više od 1000 kuna”, rekao je Grbin.

Pozvao je vladu da počne rješavati ovaj problem već sada, ali, kaže Grbin, “ne tako da ga prevali na leđa građana koji će dobiti veće troškove, a jednako loše zdravstveno osiguranje”.