fbpx

GRBIN: Situacija oko Mamića pokazuje svu bijedu hrvatskog pravosuđa

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu je u Kastvu izjavio da situacija koja se događa oko Zdravka Mamića pokazuje svu bijedu, ne samo hrvatskog pravosuđa, nego i “30 godina HDZ-ove šape na Hrvatskoj”

“Ovo što se događa u pravosuđu, ovo što Zdravko Mamić otkriva je najblaže rečeno skandalozno. Jučer smo imali priliku slušati bivšeg predsjednika Državnog sudbenog vijeća koji je de facto priznao da je Mamić imao doušnike i u DSV-u. Imamo mafijašku strukturu upletenu u sam vrh pravosuđa i ako to nije za promptnu reformu pravosuđa kako bi se sustav pročistio onda ne znam što se treba dogoditi u Hrvatskoj da vladajući, HDZ, reagiraju”, rekao je Grbin.

Rekao je i da je predsjednik RH Zoran Milanović uputio prijedlog za predsjednicu Vrhovnog suda. “Najprije prošlog tjedna Sabor, onda jučer i Ustavni sud su rekli da procedura ne valja. Ja sam legalist, odluku Ustavnog suda ću poštivati ali tražim od DSV-a da u najkraćem roku raspiše novi javni poziv na koji će se ponovno javiti gospođa Zlata Đurđević, a predsjednik RH će ju ponovno predložiti, da onda napokon u Hrvatskom saboru počnemo razgovarati o onome što sutra mogu biti stvarne promjene u pravosuđu”, istaknuo je.

Čelnik SDP-a Grbin naglasio je da se radi o osobi velikog pravnog znanja, velikog iskustva, o osobi spremnoj uhvatiti se u koštac s problemima hrvatskog pravosuđa.

Hoćemo li pravosuđe prepustiti ekipi na koju Zdravko Mamić ima utjecaj

“Hoćemo li pravosuđe prepustiti ekipi na koju Zdravko Mamić ima utjecaj, hoćemo li pravosuđe prepustiti ekipi koja ima novca da si, kada nema pravo na svojoj strani, barem kupi suca, ili ćemo po tom pitanju pokušati nešto promijeniti? Za mene postoji samo druga opcija, a možemo ju napraviti samo ako se prestanemo zezati s procedurom i počnemo razgovarati o stvarnim problemima, a problem je nefunkcioniranje pravosuđa”, rekao je.

Na pitanje kako su neki suci uopće prošli sigurnosnu provjeru, Grbin je naveo primjer.

“DSV je u slučaju sutkinje sa zagrebačkog Županijskog suda, odbilo istu pripustiti na Vrhovni sud jer nije prošla sigurnosnu provjeru. SOA je prije nekoliko godina utvrdila da nekoliko desetaka hrvatskih sudaca predstavlja sigurnosnu prijetnju hrvatskom pravosuđu. Ministar pravosuđa, predsjednik Vrhovnog suda Sessa i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Turudić su o tome morali pročitati u novinama, vjerojatno saznati kao i ja. Zašto na to nisu nisu reagirali? Zašto informacije koje smo svi mogli pročitati za njih nisu bile dovoljne da regiraju i zašto suce, koji ne mogu iz sigurnosnih razloga ići na Vrhovni sud, puštaju na Županijskom sudu u Zagrebu”, pitao se.

Dodao je da su to pitanja na koja nema odgovora. Ne daje ih, kaže, ni ministar pravosuđa Malenica, ni bivši ministar Bošnjaković.

Najavio je i da će SDP u narednih nekoliko tjedana predstaviti svoju politiku, ne samo reforme pravosuđa, nego i obračuna s korupcijom u svim sferama funkcioniranja države.

SDP-ovi kandidati za gradonačelnike i načelnike Kastva, Rijeke, Opatije i Matulja

Predsjednik SDP-a u srijedu je u Kastvu predstavio SDP-ove kandidate za gradonačelnike i načelnike Kastva, Rijeke, Opatije i Matulja kazavši da oni mogu osigurati kontinuitet u uspješnom obavljanju poslova lokalne samouprave i pokazati da građanska Hrvatska, koja se protivi tendencijama uzurpiranja ovlasti, još uvijek postoji.

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac je rekao da je Kastav mjesto za ugodan život, bez prometnih gužvi, sa školom koja je centar izvrsnosti, cjelodnevnim vrtićem, grad u koji se ljudi rado doseljavaju i broj stanovnika raste te da je važno taj stanadard zadržati i nadograditi.

Kandidat za načelnika Matulja Vedran Kinkela kazao je da se odlučio kandidirati jer smatra da SDP u Matuljima treba gledati dalje, novu energiju i projekte, staviti naglasak na zanemarene stvari, komunicirati sa svima i povećavati standard.

Kandidat za gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin istaknuo je da je četiri godine bio predsjednik Gradskog vijeća Opatije. Ocijenio je da je Gradsko vijeće napravilo puno, ali da na izvršnu vlast nisu mogli utjecati, da do rješenja problema u prometu ili čistoći nisu uspjeli doprijeti te da se stoga i kandidirao.

Kandidat za gradonačelnika, aktualni zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović naveo je da se puno radilo na integraciji Rijeke s tzv. riječkim prstenom. Rekao je da su javne usluge isprepletene, da je iskorak učinjen i u suradnji na projektima urbane aglomeracije, a Rijeku vidi kao lokomotivu razvoja Sjevernog Jadrana.