fbpx

HDZ-ov župan Žinić ne odustaje od stana u Zagrebu iz kojeg ga država želi izbaciti

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i njegovi sinovi izveli su novi pravni manevar kako bi još odgodili proces u kojem ih država želi izbaciti iz stana na zagrebačkom Borovju. Uložili su žalbu o kojoj mora odlučivati viši sud, a roka za to nema. To znači da postupak u kojem se traži Žinićevo iseljenje ponovno neće biti nastavljen.

Telegram je stan u Zagrebu kojeg župan, prema tužbi, bespravno koristi, otkrio nedugo nakon potresa koji je zadesio Baniju.

Koliko Žinić ima nekretnina?

Tada su se u fokusu javnosti našle Žinićeve nekretnine, među kojima je i državni stan na Borovju. U taj stan, koji se nalazi u Ulici Bože i Nikole Bionde, Žinić je uselio još sredinom 1990-ih, ali je od 2013. izgubio pravo na njegovo korištenje. Od tada ga Ministarstvo hrvatskih branitelja pokušava iseliti.

Sada je povukao novi pravni potez ne bi li još neko vrijeme prolongirao donošenje presude nakon koje će, ako izgubi spor, biti deložiran.

Što je sud čekao s procesom?

Uložio je, doznajemo, žalbu na rješenje suda o nastavku postupka. Nakon što je afera izbila u javnost Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je nastavak postupka koji je od siječnja 2019. bio prekinut. Naime, tada je Žinić tražio zastoj jer je Ministarstvu branitelja podnio zahtjev za otkup stana na Borovju. Čekalo se hoće li mu zahtjev biti odobren.

Iako se to mjesecima nije događalo, dapače Ministarstvo je sve zaustavilo, ni proces za iseljenje nije nastavljan. Tek kada se počelo javno propitivati Žinićev slučaj, Općinski građanski sud u Zagrebu donio je odluku o nastavku procesa.

Kada će suđenje biti nastavljeno?

Na to sudsko rješenje Žinić je imao pravo uložiti žalbu što je i učinio. U njoj je, prema informacijama do kojih smo došli, zatražio da sud najprije riješi tzv. “prethodno pitanje”, odnosno da službeno utvrdi što je s njegovim zahtjevom za otkupom tog stana. Ukazuje kako još uvijek nije dobio nikakvu odluku Ministarstva branitelja.

O njegovoj žalbi će sada morati odlučivati Županijski sud u Zagrebu koji za donošenje odluke nema rok. Zato je potpuno neizvjesno kada će postupak ipak biti nastavljen.

Do kada će Žinić čekati odgovor?

Inače, zahtjev za otkup stana Žinić je podnio još u listopadu 2018. godine. Međutim, Ministarstvo branitelja o njegovom zahtjevu nikada nije odlučilo, jer je povjerenstvo za dodjelu stanova početkom lipnja prošle godine zastalo s radom kada je od DORH-a dobilo upozorenje da ne može sklapati ugovore u kojima nije definirana cijena stana.

Kako bi se s otkupom na koji je ciljao i Žinić moglo nastaviti bilo je potrebno izmijeniti Zakon o hrvatskim braniteljima. Tek prije nekoliko dana prijedlog izmjena Zakona o braniteljima u kojem su i nove odredbe o mogućnostima otkupa upućen je u saborsku proceduru. A Žinić cijelo vrijeme stan na Borovju nesmetano koristi.