fbpx

HDZ-u IDE SVE BOLJE Njihov kandidat za gradonačelnika Splita plagirao je doktorat

Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika, ravnatelj Lučke uprave u Splitu, fakultetski predavač i predsjednik gradskog ogranka HDZ-a je, kako ekskluzivno otkrivaju Index Istrage plagirao dio doktorske disertacije “Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja” koju je obranio 28. veljače 2018. godine na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Mihanović u disertaciji na nekoliko desetaka mjesta koristi tuđe rečenice i čitave pasuse, a pritom ne navodi izvore ni preuzeto označava kao citat, pa nije moguće govoriti o propustu ili greškama, nego o očitoj namjeri da prepisane definicije, stavove i zaključke prikaže kao svoje. Nakon obrane doktorata izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docent te je u prosincu 2019. godine na Pomorskom fakultetu u Splitu postao predavač na kolegiju “Financiranje u brodarstvu” gdje radi “u dopunskom radnom vremenu” zajedno s još nekim stranačkim kolegama. HDZ-ovcima, očito, više nije dovoljna vlast, sada jure i za društvenim statusom, ali to je druga priča.

Naša se koncentrira na plagiranu Mihanovićevu doktorsku disertaciju bez koje ne bi imao katedru na fakultetu.

Njegova disertacija na 196 stranica nudi široku lepezu tipfelera, ali i potpuno nesuvisle rečenice. Naša šampionka, navest ćemo je još jednom u tekstu, na stranici je 25. Evo je: “Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera.” Ha, što kažete? Riječ je o nespretno prevedenoj rečenici iz tuđeg rada objavljenog na engleskom jeziku. Ni autoru doktorata, ni mentorici, ni stručnom povjerenstvu nije zasmetala, ni učinila se neprimjerenom za školsku zadaćnicu lošijeg učenika, a kamoli za doktorat. No, ona je sitan dio problema.

Plenković ga hvalio: “Ima zavidnu akademsku karijeru”

Andrej Plenković, predsjednik vlade i partije, polovicom veljače u Splitu novinarima je hvalio Mihanovića pa je, uz ostalo, rekao da je dotični “izvanredno rješenje za budućnost grada” iz nekoliko razloga: prema premijerovim riječima, on se “dokazao u privatnom sektoru”, uz to je “poznat u Splitu”, ali i, kako je Plenković posebno naglasio, “ima zavidnu akademsku karijeru”.

Mihanovićeva “zavidna akademska karijera” počiva na doktorskom radu obranjenom pred povjerenstvom čiji je predsjednik bio Joško Dvornik, redoviti profesor na splitskom Pomorskom fakultetu, a članovi Željko Turkalj, redoviti profesor na osječkom Ekonomskom fakultetu, te njegov umirovljeni kolega Mane Medić. Mentorica je bila Ivana Barković Bojanić, također redovita profesorica Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Mihanović se inače uglavnom školovao u Splitu gdje je 1998. godine diplomirao na Pomorskom fakultetu, a 2005. godine magistrirao na Ekonomskom fakultetu. Nakon toga, želja za doktorskim statusom i neizmjerna glad za znanjem odveli su ga čak u Osijek.