fbpx

Horvatinčić je teško bolestan i ne može u zatvor. U Istri gradi vile s bazenom

Foto Ivica Tomić

I dok Tomo Horvatinčić na zagrebačkom Županijskom sudu uspješno odgađa odlaske na odsluženje zatvorske kazne zbog teškog zdravstvenog stanja i operacije u inozemstvu, u istarskom mjestu Barat njegova tvrtka Hoto Istra investira u luksuzne nekretnine. Uređuje pravo imanje, odnosno, prema onome što piše na tabli na gradilištu, rekonstruira “složenu građevinu stambene namjene”, pa gradi “građevinu pomoćne namjene” te još i bazen i strojarnicu.

Cijeli projekt započeo je pred kraj i nakon završetka suđenja na kojem je pravomoćno osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće. U njoj su 16. kolovoza 2011. godine kod otočića Lukovnjaka u primoštenskom akvatoriju poginuli talijanski državljani, supružnici Salpietro. Gradi se i sada kada investitor, iz medicinskih razloga, izbjegava odlazak na robiju.

Već spomenuta tabla na gradilištu otkriva da je investitor Hoto Istra, tvrtka čiji je jedini osnivač i direktor Tomo Horvatinčić. Projektant je labinski A. G. M. Projekt, a izvođač Arka iz Poreča. Gradilište obuhvaća nekoliko objekata i u centru je sela, nedaleko od škole i crkvice. Izuzev radnika, selo je izvan sezone pusto, luksuzne vile za iznajmljivanje čekaju bolje vrijeme u svakom pogledu. Priče po kojima je gazda Tomo običavao navratiti i nadgledati kako napreduje projekt novinari Indexa nisu uspjeli provjeriti.

Sudili mu tri puta

Horvatinčiću se sudilo tri puta: dvije presude sudskog vijeća šibenskog Općinskog suda pod predsjedanjem sutkinje Majde Šupe pale su na Županijskom sudu – prema prvoj, dobio je uvjetnu kaznu, drugom je oslobođen. Konačno, iz trećeg ga je pokušaja novo sudsko vijeće osudilo na spomenute četiri godine i deset mjeseci. Bilo je to početkom ožujka 2019. godine.

U ljeto iste godine osniva tvrtku Hedonistria, društvo s ograničenom odgovornošću za turizam i usluge, te kupuje zemljište u Istri. Prema podacima koje smo dobili na zagrebačkom Županijskom sudu, presuda je postala pravomoćna u rujnu. Horvatinčić u studenom mijenja ime tvrtke u Hoto Istra te od Bojana Mahmeta preuzima i direktorsku ulogu.

Niti mjesec kasnije, u prosincu, pravomoćna presuda je objavljena. Formalno-pravno, stvoreni su preduvjeti za njegov odlazak u zatvor, koji se do danas nije dogodio, jer investitor u luksuzna zdanja u Istri ima uvjerljive dokaze o složenim zdravstvenim problemima za koje u zatvorskoj bolnici ne može dobiti adekvatnu njegu.