fbpx

INCIDENT Daniela Radetu (SDP) nisu pustili u gradsku upravu: “Gradski vijećnici ne mogu, a neki mogu biti na sve četiri rasprave o planu za Arbanase!”

Početak javne rasprave o Urbanističkom planu uređenja Arbanasa počeo je u 10 sati, no prije samog početka dogodio se incident: zaštitari na ulazu u gradsku upravu nisu htjeli pustiti predsjednika zadarskog SDP-a Daniela Radetu jer nije bio na popisu prijavljenih sudionika za raspravu u 10 sati. Zbog epidemioloških mjera javna rasprava se danas održava u četiri grupe, od 10, 11.30, 13 i 14.30 sati, maksimalni broj sudionika je 25, piše Zadarski.hr

– Prijavio sam se na javnu raspravu u 10 sati. Kad sam došao u gradsku upravu vidio sam da postoje popisi i da sam na tim popisima predviđen u 13 sati. Kao gradski vijećnik smatram da imam pravo uči na javnu raspravu, ali zaštitari me nisu htjeli pustiti – priča Radeta, koji je tako ostao na Trgu zajedno s drugim kolegama gradskim vijećnicima iz SDP-a.

– Na popisu za rasprabvu u 10 sati bila je prijavljena naša stručna suradnica Mila Butić. Kad sam vidio da sam tek u 13 sati, zamolio sam je da mi prepusti svoje mjesto, na što je ona pristala. Međutim zaštitari nisu prihvatili da ja uđem umjesto njem i nisu me htjeli pustiti. Objasnio sam im da sam se zamijenio sa svojom kolegicom, ali to im nije bilo važno. Očito, nije bitan broj sudionika rasprave, nego nečije ime i prezime. Za epidemiološke mjere nije bitno kako se netko zove, nego broj sudionika, ali za gradsku upravu je očito drukčije – tvrdi Radeta koji je nakon izbacivanja iz gradske uprave pozvao policiju da mu pomogne u ulasku na javnu raspravu, ali se oni, kaže, nisu htjeli odazvati na intervenciju.

– Ja ne mogu ući umjesto kolegice, ali zato neki drugi mogu biti na svim raspravama. Na listama sam primijetio da se neka imena ponavljaju, a jedno među njima, na sva četiri papira, je Arijana Baraba. Na moje mjesto, odnosno na mjesto kolegice Butić, nitko nije ušao. Dakle, nije bitan broj, nego imena – tvrdi Radeta.

S njim se slaže i vijećnik SDP-a Jure Zubčić.

– Neke su osobe upisane u više termina, u 10, 11.30, 13 i 14.30 sati, a gradski vijećnici, koji sutra trebaju o tome odlučivati, ne puštaju se da ne čuju prigovore građana i mještana Arbanasa. To je napravljeno namjerno i apsolutno nepošteno. Pritom imamo situaciji da se odbori gradskog vijeća s petero članova odvijaju online, a javna rasprava o planu se odvija po grupama od 25 ljudi. Sjednica Gradskog vijeća najavljena za 23. ožujka također će biti online. Očito se vladajući boje kritike građana i nas vijećnika koji te ljude predstavljamo – kazao je Zupčić.

Vijećnik Erol Gaši (SDP) smatra da je odluka o održavanju javne rasprave u četiri grupe donesena prekasno samo kako bi se onemogućilo gradskim vijećnicima da sudjeluju i kritički komentiraju prijedlog plana.

– Prvi poziv za javnu raspravu za UPU Bregdetti glasio je u 10 sati. Mnogi ljudi, uključujući i mene, tome su prilagodili svoje obveze. Jučer smo morali napraviti preregistraciju, ali nam nije rečeno da će biti raspoređeni u grupe. Sve gradske vijećnike su razdvojili, svakog u drugom terminu. Od početku se dakle radi u smjeru da gradski vijećnici nemaju prava na sudjelovanje na javnom uvidu, što moraju imati, a onda imamo neke druge osobe koje se pojavljuju na sve četiri liste – kazao je Gaši.

Foto: Zadarski.hr/D. Radeta