fbpx

KOLAKUŠIĆ: “Sessa je osam godina ILEGALNO bio predsjednik Općinskog suda u Zagrebu”

“Đuro Sessa, trenutni predsjednik Vrhovnog suda i jedan od odgovornih za stanje hrvatskog pravosuđa je ilegalac u hrvatskom sudstvu”, tvrdi bivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, europarlamentarac Mislav Kolakušić.

Kaže kako je Sessa 1996. godine protuustavno i protuzakonito imenovan za predsjednika Općinskog suda u Zagrebu i to kao konzul-savjetnik u Generalnom konzulatu RH u Perthu, Australija, gdje je bio u HDZ-ovoj službi.

“To je napravljeno iako su samo suci koji su radili na tom sudu mogli biti imenovani predsjednicima tih istih sudova. Sve što je Sessa radio kao predsjednik Općinskog suda u Zagrebu od 1996. do 2004. je bez pravnog učinka i ilegalno”, tvrdi Kolakušić.

Ponavlja kako je Državno sudbeno vijeće 17. svibnja 1996. donijelo odluku da se Đuro Sessa, u svojstvu konzula-savjetnika u Perthu, dakle osoba koja uopće nije sudac, imenuje za predsjednika Općinskog suda u Zagrebu.

“Zakon o sudovima (NN3/94) donesen 14. 01. 1994. propisao je u članku 48. da predsjednikom suda može biti samo sudac istog suda. Sessa, u vrijeme izbora za predsjednika, ne samo da nije bio sudac tog suda, nego uopće nije bio sudac, tvrdi Kolakušić.

Tome prilaže dvije objave iz Narodnih novina koje je moguće pronaći na ovom linku:

Zakon o sudovima

Odluka o imenovanju Predsjednika općinskog suda u Zagrebu