fbpx

KORUPCIJSKA AFERA U NJEMAČKOJ “Neki zastupnici u glavi imaju samo želju za zaradom”

Njemačku potresa skandal oko zaštitnih maski. U glavnoj ulozi su zastupnici Unije CDU/CSU. Radi se o sumnjivim poslovima oko nabave maski i – mogućoj korupciji.

Nikolas Löbel je jučer objavio da napušta CDU i da se odmah povlači iz Bundestaga. Zastupnik Unije u njemačkom parlamentu tako je reagirao na aferu koja proteklih dana potresa Njemačku. Radi se o sumnji u korupciju vezanoj uz poslove nabave zaštitnih maski.

Löbel je potvrdio da se ne namjerava ponovno kandidirati za Bundestag na izborima u rujnu ove godine: “Kako bih spriječio štetu za moju stranku, ja se po hitnom postupku povlačim iz Bundestaga.” Prije toga je, nakon ogromnog internog pritiska iz CDU-a, već potvrdio da će napustiti Kršćansko-demokratsku uniju te objavio svojevrsnu ispriku za svoje ponašanje.

Löbel je već prošli petak potvrdio da je bio umiješan u sumnjive poslove oko nabave maski. On je, kako se sumnja, baš kao i bavarski zastupnik iz redova CSU-a Georg Nüßlein, primio proviziju u šesteroznamenkastom iznosu za posredovanje u “dealu” oko maski. Nüßlein je u međuvremenu napustio CSU, ali nije se povukao iz Bundestaga i namjerava “odraditi” mandat do kraja aktualnog saziva u ljeto ove godine.

“Preuzimam odgovornost”

Löbelova firma je, kako pišu mediji, kasirala 250.000 eura na račun provizije za “posredovanje” u sklapanju ugovora oko nabave maski između jednog dobavljača u njegovoj saveznoj zemlji Baden-Württembergu i dvije privatne kompanije iz Mannheima i Heidelberga. Maske je naručila njemačka država.

“Preuzimam odgovornost za svoje poteze, a time snosim i nužne političke posljedice”, rekao je 34-godišnji političar.

CSU-ovac Nüßlein je, kako se sumnja, također bio “nagrađen” šesteroznamenkastom svotom za posredovanje u isporuci FFP2-maski državnim, odnosno bavarskim vlastima. Protiv njega je Državno odvjetništvo München već pokrenulo istragu zbog sumnje u korupciju.

Pritisak je posljednjih dana znatno porastao na oba političara. Od Löbela su njegovi stranački kolege zahtijevali hitno povlačenje iz moralnih, ali i pragmatičnih razloga. Naime, već za nekoliko dana se održavaju izbori u dvije njemačke savezne zemlje, Baden-Württembergu i Rheinland-Pfalzu.

Löbelova isprika nije bila dovoljna njegovim (internim) stranačkim kritičarima. Susanne Eisenmann, kandidatkinja CDU-a za šeficu vlade u Stuttgartu, za Der Spiegel je rekla: “Neprihvatljivo je da se parlamentarci bogate na račun ozbiljne krize.”

Nüßlein je nekoliko dana tvrdio da nije ništa krivo učinio. A onda je u nedjelju poručio da napušta klub zastupnika svoje stranke u Bundestagu – ali i da ne planira predati mandat. Njegov odvjetnik je prije toga potvrdio da se Nüßlein neće kandidirati za novi saziv Bundestaga. Markus Söder, šef Kršćansko-socijalne unije (CSU) i bavarski premijer od njega je zatražio da se odmah povuče iz parlamenta.

Nervozna Unija

2021. je vrlo važna godina za kompletnu njemačku politiku. Osim nekoliko izbora na pokrajinskoj razini, koncem rujna se održavaju i savezni izbori na kojima će birači odlučiti o tome tko će naslijediti Angelu Merkel u Kancelarskom uredu. Unija CDU/CSU je po posljednjim anketama uvjerljivo najjača stranka u zemlji. No zbog grešaka po pitanju kriznog korona-menadžmenta i afere oko nabave maski mogla bi itekako pasti popularnost Unije na skorim izborima.

Zbog toga je i novi šef CDU-a Armin Laschet ovih dana zatražio od političara Unije da “raščiste stvari”:

“Ako se možda još netko bavio sličnim poslovima, mora mi to odmah reći kako bi bilo određenih posljedica prije nego što to upadne nekome u oko”, rekao je Laschet. I dodao kako se kao šef CDU-a želi pobrinuti oko “modernizacije u idućim godinama”, odnosno da neće dozvoliti da taj projekt unište “pojedini zastupnici koji u glavi nemaju ništa drugo nego želju za zaradom novca”.

Transparency International: Sankcije za zastupnike

Antikorupcijska organizacija Transparency International (TI) zatražila je od njemačke politike da povodom ovih afera konačno usvoji i stroža pravila vezana uz obnašanje parlamentarne dužnosti. “Poslovnik Bundestaga se mora nadopuniti i to tako da se izričito sankcionira određene oblike lobiranja, kao u slučaju Nüßleina i Löbela”, rekao je šef njemačkog ogranka TI-ja, Hartmut Bäumer, u izjavi za današnje izdanje listova “Funke Mediengruppe”.

Klubovi zastupnika bi također trebali usvojiti slična interna pravila koja bi podrazumijevala stupnjevite “mehanizme sankcija, od opomene pa sve do isključenja iz zastupničkoga kluba”, precizirao je Bäumer.