fbpx

Meteorit pao u Dalmaciji: Četiri kamere su ga snimile, sad se organizira potraga za njim…

Hrvatska meteorska mreža krajem veljače snimila je pad meteora na području Dalmacije, točnije šibenskog zaleđa. Snimile su ga četiri kamere koje su dio sustava više od 30 kamera Hrvatske meteorske mreže

Prilično je izvjesno da je meteor “preživio” pad kroz atmosferu, pa Hrvatska meteorska mreža organizira potragu za meteoritom, piše dalmacijadanas.hr
Kako su pojasnili u HMM-u, potrebna je što brža potraga za ostatkom ovog tijela iz svemira jer na njega jako utječu naše atmosferske prilike, prvenstveno vlaga i oborine. Nakon pronalaska meteorita najbolje ga je sačuvati u vakuumu, odnosno u uvjetima koji neće puno utjecati na njega.

– Izgaranje meteora počne na oko 140 kilometara visine, a do 40 kilometara visine on najčešće ili izgori ili se “ugasi”. Ako nije u potpunosti izgorio ili se nije potpuno raspao, događa se “tamni let”. Tada su nam jako bitni visinski vjetrovi čije su vrijednosti poznate visinskim meteorološkim mjerenjima. Sve to utječe na putanju, a mi prilično precizno možemo odrediti gdje je meteorit pao – pojasnili su u Hrvatskoj meteorskoj mreži.

U Hrvatskoj meteorskoj mreži ističu da što se tiče područja gdje pao meteorit u Dalmaciji, suzili su područje mogućeg pada na 150 metara širine i 2 kilometra dužine.
– Pronalazak meteorita uvijek je koristan, osobito za znanost. Meteoriti, ovisno o svom sastavu, vrijede više ili manje na tržištu, no od velike su važnosti za astronome. Tako doznajemo mnogo podataka u Sunčevom sustavu – kažu u HMM-u.

Hrvatski astronomi poručuju eventualnim očevicima pada meteorita ili za one koji ga pronađu:
– Ako netko pronađe meteorit, imamo molbu da ga fotografira i pošalje nam snimke na info@sci.hr – bili bismo jako zahvalni.