fbpx

Milanović objavio da je za šeficu Vrhovnog suda predložio Zlatu Đurđević, napao HDZ

Predsjednik Zoran Milanović potvrdio je danas u Petrinji da će Zlata Đurđević biti njegova kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda.

“Danas šaljem u sabor taj prijedlog. Jandroković, on je 2005. kada je Sanaderu virio iz nogavice… Sanader je tad donio odluku da se miče ustaška ploča iz jednog grada i pozvao se na Ustav. To nije po proceduri, do njega je sjedio njegov štićenik Jandroković. Ima vremena, vidjet ćemo što će reći HDZ. Đurđević nije dio klike, ekipe koja ne dopušta nikakve promjene”, rekao je Milanović.

“To što ne odgovara ekipi, ja trgujem samo na burzama. Moguće je da će to stajati u ladici. Svaka vrsta pravnog i političkog nasilja je moguća. Oni to zovu vladavinom prava, ovo nije vladavina prava. Ja sam demokratski izabran predsjednik i to je jasno.

Još jedna jako važna stvar, podnesena je nekakva ustavna tužba, to je napravio jedan građanin i time pružio mogućnost HDZ-a da donese odluku kakvu želi”, rekao je Milanović.

“Jesam li bio premijer ili ruski car?”

“Ovdje je cilj sputati da na čelo Vrhovnog suda dođe osoba s integritetom”, dodao je.

”Moja kandidatkinja je Zlata Đurđević i to je to. Ne znam kakva bi se mrlja u njenoj karijeri morala dogoditi, ali ona je moja kandidatkinja. Read my lips”, poručuje.

Na pitanje zašto promjene u izboru Ustavnog suda nije radio dok je bio premijer, Milanović je odgovorio: ”Možete ponoviti pitanje? Ne razumijem jer ne znam jesam li bio premijer ili ruski car. Ako me pitate što sam napravio kao premijer, ništa, jer u mom mandatu nije bilo izbora ni jednog suca Ustavnog suda”, rekao je.

Upitan je li ga premijer zvao na razgovor, Milanović je rekao da u ovom slučaju Plenković nije premijer i da je on taj koji bi njega trebao zvati na razgovor.

“No, s obzirom na to da je navio svoje vrtne patuljke i htio bi ucjenjivati… Moj prijedlog je Zlata Đurđević, a vi se bavite njom”, kazao je novinarima.

“To je vladavina prava?”

Komentirao je incidente u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Političke odnose pred lokalne izbore neću komentirati. Ne bih rekao da su građani taoci lokalnih izbora, odaziv će biti standardno mali. Građani imaju drugih briga osim izbora. Ja ih mogu samo pozvati da sudjeluju na izborima. Imam situaciju koja me sputava da sudjelujem, pa da i glasam. Valjda jednog dana više neću biti predsjednik”, rekao je.

“U ovom slučaju, vidjet ćete da će ostali suci biti obaviješteni dva dana prije tog svečanog datuma, kada HDZ-u, Šeksu i Plenkoviću bude odgovaralo. Dio će biti nezainteresiran, dio su oportunisti, a dio ima interese obitelji. To je vladavina prava? I onda će doći sa svojom odlukom i reći – Zakon je ustavan”, kaže Milanović.