fbpx

NJEMAČKI MEDIJI: Merkel planira produljiti mjere zatvaranja i nakon Uskrsa

Kancelarski ured namjerava produljiti aktualne mjere zatvaranja i nakon uskršnjih praznika, javljaju njemački mediji u nedjelju, pozivajući se na izvore u uredu kancelarke Angele Merkel.

Popis mjera s kojima savezna vlada, tj. kancelarski ured, dolazi na sastanak u ponedjeljak s premijerima saveznih pokrajina ne predviđa otvaranje nego ukazuje na „naglo širenje zaraze i eksponencijalnu dinamiku“.

Istodobno je saveznim pokrajinama omogućeno uvođenje „vremenski ograničenih projekata“ te „testni koncept za pojedine sektore javnog života“ uz strogo pridržavanje higijenskih mjera i iskorištavanja mogućnosti testiranja.

Novi paket pomoći za turističku branšu

„Osnovni uvjeti za ograničena otvaranja na općinskoj i gradskoj razini su negativni testovi te IT procesi za praćenje kontakata“, stoji u nacrtu prijedloga savezne vlade.

Nacrt prijedloga također predviđa putovanja tijekom uskršnjih praznika unutar vlastite savezne pokrajine po principu „odmora uz minimum kontakata“.

Vlada također predviđa novi paket pomoći za turističku branšu ako epidemiološka situacija ne bude dopuštala otvaranja u tom sektoru preko uskršnjih praznika.

Sedmodnevna incidencija premašila kritičnu točku

Kancelarka Merkel je nakon sastanka u petak o provođenju cijepljenja u Njemačkoj najavila, s pogledom na sastanak o novim mjerama u ponedjeljak, da će biti potrebno posegnuti za dogovorenim mehanizmom kočnice za nuždu kojom bi bile povučene sve mjere otvaranja.

Državni epidemiološki institut Robert Koch u nedjelju bilježi novi rast broja novozaraženih. Sedmodnevna incidencija je u daljnjem rastu te u nedjelju iznosi 103,9.

Na posljednjem sastanku o mjerama protiv pandemije koronavirusa početkom ožujka dogovoreno je da su neke mjere otvaranja moguće tek ispod incidencije od 50 dok se iznad incidencije od 100 vraćaju starije mjere koje se između ostalog odnose i na ponovno smanjenje osobnih kontakta na samo jednu osobu iz drugog domaćinstva.