fbpx

Oslobođen brod koji je danima blokirao Suez, zaplovio je

Brod Ever Given, koji je gotovo tjedan dana blokirao Sueski kanal, oslobođen je i kreće se kanalom.

Kontejnerski brod ponovno može ploviti, a promet tim kanalom se nastavlja, priopćila je u ponedjeljak Uprava Sueskog kanala (SCA).

Svjedok Reutersa rekao je da je brod Ever Given u pokretu, a egipatska televizija objavila je da je pozicioniran u središtu kanala.

Najmanje 369 plovila čeka tranzit kroz kanal, uključujući desetke kontejnerskih brodova, tankera s naftom i ukapljenim prirodnim plinom, rekao je šef SCA-e Osama Rabie.

SCA je objavio da će ubrzati prolazak konvoja. “Nećemo potratiti ni sekunde”, rekao je Rabie za egipatsku državnu televiziju.

Vlasnik broda objavio je u ponedjeljak rano ujutro da je Ever Given konačno pomaknut pošto se zaglavio prošli tjedan te je od utorka blokirao Sueski kanal, generirajući gubitak milijardi dolara zbog prometnog čepa od 425 brodova koji čekaju da se oslobodi najkraća trgovačka ruta između Azije i Europe.

Za normalizaciju prometa trebat će i do 3 i pol dana

Trebat će i do tri i pol dana da se uspostavi redovita plovidba, a izvor iz Sueza naveo je da će kroz kanal moći prolaziti više od 100 plovila dnevno.

Kontejnerski brod od utorka je blokirao Sueski kanal generirajući gubitak više milijarda dolara zbog ‘prometnog čepa’ nekoliko stotina brodova koji su čekali da se oslobodi najkraća trgovačka ruta između Azije i Europe.

Egipatske vlasti ne isključuju tehničke probleme ili ljudsku pogrešku kao uzrok nasukavanja golemog teretnog broda.

Šef SCA-e rekao je u subotu da snažni vjetar i pješčana oluja nisu jedini uzroci nasukavanja broda.

Na čekanju više od 400 brodova

“Tako složeni problem podrazumijeva nekoliko čimbenika. Može biti da je došlo do nekog tehničkog problema ili ljudske pogreške. Ne mogu utvrditi točan uzrok sve dok se istraga ne privede kraju”, rekao je Rabae.

Sueski kanal dug je 190 km i njime prolazi 10 posto međunarodnog komercijalnog pomorskog prometa te je svaki dan blokade proizvodio goleme gubitke i kašnjenja.

Više od 400 brodova bilo je blokirano u ponedjeljak ujutro na obje strane kanala koji povezuje Crveno more s Mediteranom.

Osiguravajuća kuća Allianz procijenila je u petak da svaki dan blokade može nositi gubitak između šest i 10 milijardi dolara.

Ukupna vrijednost tereta blokiranog zbog zapriječenosti kanala ili tereta koji je upućen alternativnim pravcem oscilira između tri i 9.6 milijardi dolara.

Cijena nafte naglo je pala otkako se dogodila blokada Sueskog kanala.

Egipatske vlasti rekle su da zemlja gubi od 12 do 14 milijuna dolara na dan zbog blokade.

Gotovo 19.000 brodova prošlo je kanalom u 2020. godini, navodi SCA.