fbpx

OVAKO KOMUNICIRAJU HRVATSKI SUCI: “Jeb** Vam mater vama i obrascima i programu…”

Saborska zastupnica Dalija Orešković podijelila je na Facebooku nesvakidašnje otkriće o postupku protiv jednog suca zbog kršenja sudačke etike. Gospodin sudac, utvrđeno je u službenom postupku, prekršio je Kodeks sudačke etike poslavši mail ne baš gospodskog sadržaja.

Direktno ćemo prenijeti što je neimenovani sudac napisao: „Jebem Vam mater vama i obrascima i programu tko god narvai ovakvoga“. Pogreške u pisanju nisu naše, nego njegove, onako kako su prenesene u odluci.

Elektronička pošta spomenutog sadržaja poslana je u lipnju 2017. godine u Ministarstvo pravosuđa, konkretno višoj informatičkoj savjetnici. Neimenovanog suca su, evidentno, jako naživcirale procedure i programi koje je ministarstvo osmislilo. Toliko da nije birao riječi, mada se, na primjer, sjetio staviti veliko slovo „v“ na početku obraćanja.

“Istražujem povede Kodeksa sudačke etike. Od 2015-te do danas, čini se da imamo samo osam prvostupanjskih odluka. No, među njima ima bisera koji izazivaju smijeh i suze”, objasnila je Dalija Orešković kako je nabasala na ovu odluku.

Zbog kršenja Kodeksa, sucima se, uglavnom, ništa ne dogodi. Primjerice, nakon čuvenog tuluma u konobi Željka Keruma, kazne za kršenje Kodeksa zapravo nema. To stoji u tumačenju koje je objavljeno na internetskim stranicama više sudova.