fbpx

Porastao tečaj dolara

Dolar je u petak ojačao prema košarici drugih najvažnijih svjetskih valuta, nadoknadivši gubitke od dana ranije, a rizičnije su valute oslabile jer su investitori na globalnim deviznim tržištima bili manje skloni riziku nakon novog skoka prinosa na američke državne obveznice.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio na dobitku 0.5 posto u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 91.86 bodova. Drži se ipak i dalje ispod najviših razina od studenoga lani od 92.506 bodova, na koje se popeo u trgovanju u utorak.

Dolaru je cijena prema jenu porasla za oko 0.6 posto, na 109.140 jena, zadržavši se nedaleko 109.235 jena, najviše njegove cijene od lipnja 2020. godine, koju je nakratko dosegnuo u trgovanju u utorak.

Tečaj eura istodobno je oslabio oko 0.5 posto, na 1.19325 dolara. Na sličnom postotnom gubitku bila je prema dolaru i britanska funta, na 1.3925 dolara.

Europska središnja banka će ojačati tempo kupnji obveznica

Od najnovijih vijesti važnih za sudionike deviznih tržišta izdvaja se jučerašnja objava iz Europske središnje banka (ECB) da će ojačati tempo kupnji obveznica kako bi spriječila rast prinosa na obveznice.

Investitori su stoga pozorno pratili reakcije tržišta na takve najave i nastavili pratiti najnovija kretanja prinosa na državne obveznice, a posebno na američke.

U petak su prinosi na referentne 10-godišnje američke obveznice ponovno ojačali. premašivši 1.6 posto, pa su na putu da tjedan zaključe u plusu sedmi tjedan zaredom.

S obzirom na takva kretanja, investitori će svu pažnju sada usmjeriti na sjednicu američke središnje banke Fed, zakazanu za idući tjedan, pri čemu će ih ponajviše zanimati stajališta dužnosnika Feda u vezi rasta prinosa i prijetnje inflacije.

Neil Jones: “Prisutna je zabrinutost u vezi kretanja inflacije u idućim mjesecima”

“Prisutna je zabrinutost u vezi kretanja inflacije u idućim mjesecima i takvo ozračje je poticajno za dolar”, rekao je Neil Jones, direktor odjela za trgovanje valutama u banci Mizuho.

Rizičnije valute u takvom su ozračju oslabile. Australski dolar, inače dobar indikator apetita investitora za rizikom, prema američkom je oslabio 0.5 posto, na 77.457 američkih centi. Na sličnom je postotnom gubitku bio i novozelandski dolar.

Na tržištima kriptovaluta, bitcoinom se trgovalo po 56.738 dolara, što je blizu ali i dalje ispod rekordnih 58.354 dolara, koliko je dosegnuo 21. veljače.