fbpx

PORUKA S DEPONIJA: Ugušit ćemo se u vlastitom i smeću od lokalne politike (VIDEO)

Predstavnici koalicije “Srcem za Zadar”, predvođeni kandidatom za gradonačelnika Marko Vučetićem (nezavisni), odveli su danas novinare na edukativno-tematski izlet. Odredište autobusa bio je divlji deponij uz odlagalište otpada Diklo, a u ulozi vodiča bio je Ante Rubeša (Akcija mladih) koji je naglasio kako je zastario današnji, ali i budući sustav odlaganja otpada u Biljanima Donjim.

– Kako bi izbjegli katastrofalne posljedice, a to su nesnosan smrad, zagađenje zraka i tla, ugrozu izvorišta pitke vode, ekstremno povećanje cijena odvoza otpada i poražavajuće rezultate u postotku odvajanja otpada, moramo učiti na tuđim greškama i ne dozvoliti da nam u našem gradu i našoj županiji nametnu sustav koji dokazano ne funkcionira. Ako vi sada ne plaćate onoliko koliko proizvodite i bacate smeća, onda plaćate pogrešni i zastarjeli sustav, poručio je Rubeša.

On rješenje vidi u primarnoj selekciji otpada na kućnom pragu, organizacijskim promjenama u Čistoći koja ima čak 7 direktora i preko 380 zaposlenih, kao i u edukacijama građana kojima bi se spriječili prizori poput onoga kojeg su danas mogli vidjeti novinari. Bila je to jedna od 500 mikrolokacija koje su predstavnici oporbenog bloka prebrojali u blizini samog odlagališta.

– Nekada su ovo bila pluća grada, a danas šume više nema. Ovo je Sahara i prava slika grada. Ono što možete vidjeti proteklih dana u medijima je obična laž i manipuliranje s javnosti, poručio je šef zadarskog SDP-a Daniel Radeta.

Vučetić je povukao paralelu s uređenjem okoliša Centra za mlade, odnosno ugovorom kojeg je državni tajnik i nekadašnji gradski pročelnik Šime Erlić jučer uručio gradonačelniku Branku Dukić.

– Lokalne politike su politike pogleda, zbog čega smo se danas našli u ovoj šumi, da našim pogledom vidimo što lokalne politike čine gradu Zadru. Lokalne politike koje na ovakav način gospodare otpadom su lokalne politike koje su kompromitirale svoj vlastiti cilj, a to je briga o prostoru i građanima. Gradonačelnik je jučer nehotice dao definiciju lokalne korupcije, kada je rekao kako je dobro imati svoje ljude u svim polugama vlasti. Tu se radi o korupciji, a ne o brizi i poštivanju zakonitosti. Upravo zbog toga što se vodi računa o tome da imate svoje ljude u svim polugama vlasti, vi napuštate ljude iz sredine kojoj pripadate. Ako gradom počnu upravljati ljudi koji osjećaju što je to briga i da se lokalne politike vode srcem, onda ćete tu umjesto ovog nereda imati, primjerice, golf terene. Zadar je 30 godina izručen kompromitaciji ciljeva koji trebaju voditi računa o dobru lokalne zajednice, poručio je Vučetić upozoravajući građane kako će se, ako se stvari na svibanjskim izborima ne promijene, ugušiti u doslovnom i prenesenom smislu – vlastitom smeću i smeću od lokalnih politika.

Odgovorio je i na primjedbe kako su filozofi, što je i on sam, samo dobri teoretičari.

– Gradu trebaju nove teorije koje će proizvesti dobre prakse. Zadar je izigran i na lokalnoj i na nacionalnoj razini. Grad Zadar više ne djeluje ni kao dalmatinski, jer ne vodi računa o prostoru i ljepotama, a nažalost ni kao hrvatski grad jer se ne poštuju zakoni. Sve što je moglo biti izigrano, izigrano je od loših teoretičara s opasnim praksama koji su destrukciju pokušali pretvoriti u priču o uspjehu. Nalazimo se u centru političkog, egzistencijalnog, lokalnog i stranačkog neuspjeha, poručio je kandidat za gradonačelnika.

Kako bi Zadranima približili ovu goruću temu, u koaliciji su snimili i videospot s prikladnom zvučnom kulisom:

Foto: Saša Čuka/057info