fbpx

Šef studenata branio Borasa i onda potvrdio: ‘Da, ja sam u HDZ-u’

Predsjednik sveučilišnog Studentskog zbora i glavni studentski predstavnik u Senatu, Mihovil Mioković, gostovao je danas na televiziji N1 gdje je komentirao inicijativu za opoziv rektora Damira Borasa i njegove brojne afere.

Mioković je rekao kako Studentski zbor od Borasa ima podršku u realizaciji najbitnijih projekata te kako s njim nisu imali problema, ali je dodao i kako su otvoreni za sve opcije.

Ispričao je kako su predstavnicima Zbora prišli profesori i dekani koji su bili za opoziv rektora, no Zboru je, tvrdi, bilo jako važno da se ne dogodi smjena rektora, a da se ne izabere njegov v.d. “Ne želimo krizu na Sveučilištu”, ispričao je.

Za Borasovo cijepljenje preko reda kriv je sustav

Na tvrdnju novinara kako mu je neobično da drži do stabilnosti dok u isto vrijeme Sveučilište stoji loše, a sam rektor ima brojne afere, Mioković odgovara da se ne može složiti da Sveučilište stoji loše, navodeći pritom kao argument broj upisanih studenata. Potom ga je novinar zamolio da krenu redom kroz Borasove afere, na što je Mioković pristao.

Govoreći o cijepljenju preko reda, Mioković je rekao kako ne smatra da je funkcija rektora trebala doći u pitanje zbog cijepljenja preko reda, ali je dodao i kako smatra da je to bilo loše napravljeno. “Nije u redu da se bilo tko cijepi preko reda, ali po meni je tu upitan i sam sustav koji ne dopušta čovjeku od 69 godina koji je u stalnom kontaktu s ljudima da dođe normalno, regularno na cijepljenje. Ali ne želim ulaziti u to, mislim da to nije bio dobar potez rektora”, zaključuje o ovoj aferi.

Upitan za Borasove nedolične komentare usmjerene prema studenticama, pa i prema njemu samome kojemu je komplimentirao na izgledu, kaže da to gleda s osobnog stajališta. “Ako se istakne nečija pamet i ljepota, ne vidim problem i ne smatram to dovoljnim razlogom za smjenu rektora”, ali ipak dodaje da je nezgodno ako rektor to tako javno iznosi. “Ali opet, smatram da to nije dovoljan razlog za opoziv samog rektora”, kaže.

Studenti su krivi što ih Boras tuži

Na pitanje je li red da rektor tuži studente koji ga kritiziraju, odgovara kako svi nakon punoljetnosti moraju snositi posljedice za svoja djela. “Da je nezgodno to što je tužio studenta, je, ali mi svi moramo biti svjesni toga što izgovorimo i da za naša izgovorena i učinjena djela možemo snositi posljedice”, rekao je. Na opasku novinara kako mu se čini da zastupa rektora Borasa, tvrdi kako ne zastupa njega nego sve studente.

U emisiji je potvrdio kako je član HDZ-a. “Jesam, član sam Hrvatske demokratske zajednice”, rekao je. Na pitanje je li studentski zbor poligon za lansiranje u više političke orbite, kaže: “Ovisi kako tko to iskoristi. Jako često ljudi okarakteriziraju Studentski zbor kao neko HDZ-ovo leglo, ali od 51 člana skupštine Zbora samo nas trojica jesmo u stranci pa ne vidim da imamo nekakvu prevlast.”

Otkrio je potom i zašto se učlanio u HDZ, rekavši kako to radi kako bi poboljšao sustav. “Želim poboljšati sustav i sugerirati nadležnima što bi bilo najbolje za studente i za mlade”, kaže pa odgovara kako je HDZ najbolja platforma za to. “Po meni postoje samo dvije stranke – HDZ i SDP, sve ostalo se pokazalo kao trgovačke koalicije. Ako zaista želimo mijenjati sustav, odnosno unaprijediti ga, onda jednostavno izaberemo ili HDZ ili SDP”, pojasnio je za N1.