fbpx

SOA je još 2016. identificirala 20 sudaca kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Nalaze je pokopao Sessa!

Još prije pet godina, Sigurnosno obavještajna agencija SOA upozorila je na korupciju u pravosuđu premijera Tima Oreškovića, tadašnju predsjednicu Republike te predsjednika Sabora Božu Petrova čiji su zamjenici bili Gordan Jandroković, Milijan Brkić, Željko Reiner, Ivan Vrdoljak i Milanka Opačić.

U povjerljivom godišnjem izvještaju koji je najvišim državnim dužnosnicima dostavljen u ljeto 2016., SOA je identificirala 20 sudačkih imena koji, prema njihovim saznanjima, predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

SOA je također konstatirala da je ”korupcija u javnoj upravi, državnim institucijama i tijelima, te državnim i javnim tvrtkama jedan od najznačajnijih izazova Republike Hrvatske koji ugrožava funkcioniranje tržišta, gospodarski rast, smanjuje porezne izvore i oštećuje državni proračun te stvara nesigurnost i gubitak povjerenja u državne institucije”.

‘Podcjenivanje vjerodostojnosti sudbene vlasti’

Ne znamo koja je sudačka imena tada navela SOA i jesu li neka od njih upravo ova koja su sada na tapetu. No, tadašnja HDZ-ova i Mostova vlast primila je tako ozbiljnu i eksplicitnu informaciju kao vijest da je jučer bilo toplije i da je počelo proljeće. A tadašnji predsjednik Udruge sudaca te član, a uskoro i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, odmah je u Večernjem listu s visine pokopao nalaze SOA-e nazvavši ih ”podcjenjivanjem i nastavkom narušavanja vjerodostojnosti sudbene vlasti”.

”Ako dokazi (protiv 20 sudaca) nisu čvrsti, ili su prikupljeni na nezakonit način, ili su samo indicije i impresije”, kondicionirao je tada Sessa, ”onda se netko ozbiljno poigrava trećom neovisnom i, na žalost, najslabijom vlasti”. Taj ”netko” – koji prema Sessinom mišljenju, svjesno i zlobno potkopava pravosuđe – su, dakako, SOA i njen ravnatelj Danijel Markić koji je odobrio i potpisao takav izvještaj svoje službe.

Sessa je danas na listi sudaca za koje Zdravko Mamić tvrdi da su ga izreketarili za barem 500.000 eura.