fbpx

SUD NIJE ODOBRIO ODGODU Rok je prošao, Horvatinčić se nije javio na odsluženje zatvorske kazne

Tomislav Horvatinčić i dalje nije u zatvoru iako sud još nije donio odluku o odgodi njegovog odlaska u zatvor gdje se trebao javiti 2. ožujka. Htjeli smo napisati da je Horvatinčić službeno postao bjegunac, ali su novinare na zagrebačkom Županijskom sudu poučili kako to ne bi bilo pravilno jer je Horvatinčić najavio odlazak na operaciju krajem veljače.

U redu, ali zanimalo nas je kako se zove to kada se čovjek nije javio na odsluženje zatvorske kazne iako mu je prošao rok kada je trebao – 2. ožujka – a sud još nije odlučio o zahtjevu za odgodom. Ne zove se nikako, Horvatinčić se bori s teškom bolešću, operiran je u inozemstvu i sud sada čeka da mu bude dostavljena prevedena medicinska dokumentacija. Potom će konzultirati zatvorsku bolnicu kako bi utvrdio može li Horvatinčić u zatvorskom sustavu dobiti adekvatnu medicinsku njegu.

Službeno, na upit je li Horvatinčiću odgođen odlazak na odsluženje kazne i ako jest, kada i dokad, od zagrebačkog Županijskog suda stiglo nam je ovo: “Još nije odlučeno o zadnjoj molbi za odgodu izvršenja kazne jer sudac izvršenja nije dobio cjelokupnu medicinsku dokumentaciju vezanu uz zadnji medicinski zahvat. Za očekivati je da će to biti sljedeći tjedan, nakon čega će uslijediti odluka suca izvršenja. Prema zadnjoj informaciji od njegovog odvjetnika, kao i medicinske dokumentacije koju je dostavio, Tomislav Horvatinčić je još bio u bolnici u Austriji nakon operativnog zahvata.”

Toliko od suda.

Novinari su uspjeli doznati da je Horvatinčić u međuvremenu stigao u Hrvatsku, no gdje se u ovom trenutku nalazi, je li u kući ili u bolnici, nije poznato.

Horvatinčić je u kolovozu 2011. godine jahtom skrivio pomorsku nesreću u kojoj su poginuli talijanski supružnici Marinela Patella i Francesco Salpietro. Slučaj je dospio u ruke šibenske sutkinje Maje Šupe koja je polovicom studenoga 2015. godine Horvatinčića proglasila krivim i odredila mu uvjetnu kaznu od 20 mjeseci s trogodišnjim rokom kušnje.

Presuda je pala na višem sudu, a u ponovljenom je postupku sutkinja povjerovala Horvatinčiću da je u času nesreće imao sinkopu te ga u listopadu 2017. godine oslobodila. Ni ta presuda nije izdržala provjeru zadarskog Županijskog suda, a u trećem postupku pred novim sudskim vijećem u ožujku 2019. godine osuđen je na četiri godine i deset mjeseci. Krajem iste godine presuda je postala pravomoćna i od tada Horvatinčić odgađa odlazak u zatvor zbog teške bolesti i operacija koje je moguće izvesti jedino u inozemstvu.

U međuvremenu, dok je trajalo suđenje, a i kasnije, malo je putovao po svijetu, fotografiran je na nogometnim utakmicama i po kafićima.

A sada je, eto, u Hrvatskoj i nije u zatvoru. Iako mu sud nije odobrio odgodu. I iako se trebao javiti u zatvor prije deset dana. Ali nije bjegunac. Ovo je Hrvatska.