fbpx

SUTKINJA IZVLAČILA NOVAC IZ STEČAJNIH POSTUPAKA: Godinama čeka suđenje, dobiva 60% plaće, a ne radi ništa!

Sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Malenica uhićena je u studenom 2017. godine. Zajedno sa stečajnim upraviteljem Perom Hrkaćem sada je optužena da je godinama izvlačila novac iz stečajnih postupaka. Ukupno ih se povezuje sa štetom od 45 milijuna kuna, piše Telegram. Međutim, suđenje Malenici i Hrkaću do danas nije započelo. Trebalo je krenuti idući tjedan, ali je na zahtjev obrane odgođeno za idući mjesec.

Sutkinja Malenica tek je privremeno udaljena od svoje dužnosti, a u tom statusu prima već gotovo tri i pol godine oko 60 posto svoje sudačke plaće. Osnovna plaća iznosi oko 11.500 kuna. Udaljenje joj je određeno upravo zbog uhićenja i pokretanja kaznenog postupka. Osim toga, sutkinja Malenica nije ispunila ni imovinsku karticu iako je rok za to bio lipanj 2019. godine. Nepodnošenje imovinske kartice stegovno je djelo, te se kažnjava prema Zakonu o Državnom sudbenom vijeću. Iz DSV-a su potvrdili da sutkinja Malenica doista nije prijavila imovinu, te da je o tome obavješten Trgovački sud u Zagrebu.

Na pitanje o mogućem pokretanju stegovnog postupka protiv sutkinje Malenice, s Trgovačkog suda odgovaraju da se taj postupak može pokrenuti u roku od godine dana od saznanja za počinjeno stegovno djelo i počinitelja, odnosno tri godine od počinjenog stegovnog djela. Moguće kazne za stegovna nedjela su ukor, umanjenje plaće u određenom postotku, te razrješenje. Ostaje za vidjeti hoće li sutkinja Malenica biti stegovno prijavljena zbog nepodnošenja imovinske kartice.

Inače, prema optužnici sutkinja Malenica i stečajni upravitelj Hrkać izvučenim novcem stjecali su nekretnine, investirali u privatne građevinske projekte, renovirali i opremali vlastite kuće, vikendice i poslovne prostore, nabavljali skupe automobile, primali skupocjeni nakit, kao i dijamante navodno vrijedne oko dva milijuna eura.

USKOK tereti Malenicu, Hrkaća i još četvero suokrivljenih osoba da su svojim nezakonitim postupanjem oštetili Glumina banku u stečaju za više od 20 milijuna kuna, Glumina gradnju za tri milijuna kuna, tvrtku Amfora Maris u stečaju za 15,5 milijuna kuna, a TŽV Gredelj za 1,6 milijuna kuna. U još 11 stečajnih postupaka zamračili su, prema optužnici, više od 4,5 milijuna kuna, piše Telegram.