fbpx

TJEDNIK NACIONAL IMA DOKAZE Nepravomoćna oslobađajuća presuda Kalmeti dovedena u pitanje

Prenosimo dio teksta tjednika Nacional, a vezano uz tvrdnje istog tjednika da posjeduju dokaze o tome da je osječki poduzetnik Drago Tadić priznao da je lagao kada je svjedočio na suđenju pomoćniku glavnog tajnika HDZ-a, Božidaru Kalmeti i drugima zbog sudjelovanja u izvlačenju stotina milijuna kuna iz HAC-a.


Kontroverzni osječki poduzetnik Drago Tadić prije nekoliko dana priznao je da je u rujnu 2018. godine lagao na sudu kada je svjedočio na suđenju aktualnom pomoćniku glavnog tajnika HDZ-a Božidaru Kalmeti i drugima zbog sudjelovanja u izvlačenju stotina milijuna kuna iz HAC-a, za vrijeme dok je obnašao funkciju ministra mora, prometa i veza u vladi Ive Sanadera.

Tadić, jedan od ključnih svjedoka tužitelja, time je priznao kazneno djelo davanja lažnog iskaza. Ali to njegovo priznanje ovara skandal puno širih razmjera. Jer to znači da je Tadić znao o Kaletinoj povezanosti sa spornim izvlačenjem novca više nego što je rekao, ato to nije učinio pa se Kalmeta kasnije zasad nepravomoćno izvukao kao nevin čovjek, iako je Tadić svojim iskazom mogao pridonijeti tomu da ga se osudi. Što bi se lako moguće i zbilo samo da je Tadić na sudu ponovio ono što je Kalmetinoj vezi sa spornim aktivnostima ranije rekao istražiteljima.

Drago Tadić nedavno se također našao u središtu pozornosti jer je bjegunac Zdravko Mamić u svom obračunu s dijelom hrvatskih sudaca iz Osijeka, objavio fotografiju na kojoj se nalazi zagrljen upravo s Tadićem na spornom druženju s nekim od sudaca koji su Mamiću sudili. Mamić tvrdi da ih je korumpirao, a Tadić o tomu ima brojna saznanja. Čak se u dijelu pravosudnih krugova smatra da je in jedan od ključnih svjedoka koji su spremni potvrditi Mamićeve navode.

Jedan takav čovjek koji se nalazio u ozbiljnim pravnim problemima te već bio pravomoćno osuđivan zbog pokušaja podmićivanja sudaca, iznio je je priznanje da je sudjelovao u još jednoj prvorazrednoj pravosudnoj intrigi. Štoviše, priznao je da je počinio kazneno djelo koje se godi po službenoj dužnosti.

Tjednik Nacional posjeduje čvrste dokaze koji mogu potvrditi da je to Drago Tadić priznao. Ti su dokazi Nacionalu dostavljeni anonimno, ali uz iscrpan opis okolnosti pod kojima je Tadić to priznanje izgovorio.

Uredništvo Nacionala je te dokaze spremno predoočiti nadležnim institucijama, pokažu li interes, a trebale bi dokazati da je jedan od ključnih svjedoka na suđenju na tako važnom procesu na sudu dao lažan iskaz. Dokaže li se to pred sudom, suđenje Kalmeti i ostalima moglo bi dočekati neočekivani preokret. Naročito jer za Kalmetu oslobađajuća presuda još uvijek nije pravomoćna.

Međutim, ti dokazi sadrže i još nešto. A to je Tadićevo pojašnjenje zašto se on odlučio lagati na sudu. Razlog zašto je to Tadić navodno učinio svakako bi se trebao temeljito propitati jer ako su ti navodi točnim onda oni ispisuju još jednu kraknje neugodnu i eksplozivnu pravosudnu aferu. U njenom središtu, po Tadićevim navodima, nalaze se član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks i donedavni predsjednik zagrebačkog županijskog suda Ivan Turudić.

Tadić je, naime, izjavio da je kao svjedok na suđenju Kalmeti lagao jer ga je na to nagovorio predsjednik koji mu se predstavio kao kurir koji mu nosi poruku Vladimira Šeksa povezanu s Ivanom Turudićem, po nekima najizglednijem kandidatu za predsjednika novoosnovanog Visokog kaznenog suda.

A oni su mu, kako je naveo, preko posrednika poručili da će mu Turudić srediti ublažavanje zatvorske kazne u jednom drugom predmetu ako svjedoči u korist Kalmete. Tadić je to nedvojbeno izjavio, ali nije za te navode, osim svojih neposrednih saznanja, ponudio dodatne dokaze.

Tadić je sve to prije nekoliko dana osobno ispričao na javnom mjestu u Zagrebu, navodeći kako je tomu svjedočio iz prve ruke.

Rekao je da mu je tu šokantnu poruku prenio posrednik iz pravničkog miljea, jedan iskusni odvjetnik koji mu se, kako je sam rekao, obratio upravo u njihovo ime. Praktički je time teško optužio Vladimira Šeksa i Ivana Turudića. Rekao je da mu Šeks i Turudić preko posrednika ponudili smanjenje zatvoske kazne u slučaju pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda da pomogne Branimiru Glavašu, za što je Tadić bio pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

Tu su mu kaznu, prema Tadićevim tvrdnjama, bili spremni značajno ublažiti putem utjecaja na izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, uz jedan uvjet – da Tadić ključno promijeni svoje ranije svjedočenje protiv Božidara Kalmete.

Tadić je, među ostalim, ispričao kako je na koncu izigran. Rekao je kako je učinio što su ga tražili, značajno je korigirao, amnezijom začinio svoje svjedočenje na suđenju Božidaru Kalmeti, ali tvrdi da druga strana nije ispoštovala što je najavila da će mu zauzvrat učiniti.

“To je bilo čisto izvlačenje novca za Sapunara, Livakovića i Mikulića… Sapunar mi je rekao da se novac plaća po nalogu iz Ministarstva, Kalmete i Livakovića”. Do trenutka kada je na sudu to “zaboravio”, Tadićev iskaz bio je jedan od ključnih dokaza na suđenju protiv Kalmete.

Izvor: Nacional