fbpx

TOMAŠEVIĆ: “Revidirat ću ugovore s Pripuzovim tvrtkama i počistiti Bandićeve kadrove”

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika zeleno-lijeve koalicije Možemo! Tomislav Tomašević najavio je neke od koraka koje će učiniti u slučaju da pobijedi na predstojećim lokalnim izborima. U intervjuu za Jutarnji list tako je kazao kako će mu među prvim koracima biti i revizije ugovora s tvrtkama Petra Pripuza.

“Otpad je jedan od gorućih problema i konačno ćemo urediti sustav gospodarenja otpadom u smislu naplate prema nerazvrstanom otpadu za recikliranje, urediti uslugu odvoza otpada, zatvoriti odlagalište otpada Jakuševec, revidirati sve štetne ugovore s privatnim poduzećima u tom sustavu…”, rekao je, a potom na pitanje namjerava li revidirati i ugovore s Pripuzom odgovorio: “Namjeravano, naravno.”

Također je istaknuo kako očekuje da Bandićevi upravljački kadrovi nakon promjene vlasti daju svoje mandate na raspolaganje. “U slučaju Zagreba to znači ponuđene ostavke pročelnika svih 27 gradskih ureda, koliko ih sada ima, a čiji broj ćemo sigurno smanjivati, kao i ponuđene ostavke uprava svih gradskih poduzeća. Kad na javnim natječajima za vodstva javnih poduzeća i gradske uprave budu izabrani kvalitetni ljudi, svi će zaposleni bolje obavljati svoj posao”, rekao je Tomašević.

Na tvrdnju da demontiranje interesne mreže može biti težak i opasan posao rekao je: “Ne bojim se nikoga. Idem do kraja, bez popuštanja. Bit ću gradonačelnik otporan na sve vrste pritisaka, prijetnji i podmićivanja.”

Na pitanje poznaje li uopće ljude koji rade u Gradskoj upravi, rekao je da je surađivao s nekoliko stotina zviždača na koje i sada računa.

“U protekle četiri godine surađivao sam s nekoliko stotina zviždača iz gradske uprave i gradskih poduzeća. Među njima je mnogo vrlo kvalitetnih i stručnih ljudi. Oni će nam biti ključni saveznici za tu promjenu. U Zagrebu imamo jedinstven, u Hrvatskoj neviđen slučaj da nakon punih 20 godina dolazi sigurno do promjene vlasti, no hoće li doći i do promjene modela upravljanja, ovisi o građanima, a vjerujemo da je to itekako moguće napraviti”, rekao je za Jutarnji, pa dodao kako su dobri primjeri za to drugi europski gradovi.

“2017. godine sam razgovarao s gradonačelnicom Barcelone, Adom Colau, koja ima sličan politički put. Ona je došla na vlast nakon 35 godina istih opcija i potvrdila mi je da je takvu transformaciju upravljanja moguće napraviti i s postojećim zaposlenicima. Zbog toga su je građani na nedavnim izborima nagradili drugim mandatom”, rekao je Tomašević.