fbpx

USKOK već 2 godine zna za Mamićeve optužbe o korumpiranim sucima

Za optužbe protiv više hrvatskih sudaca što ih je Zdravko Mamić u utorak iznio na konferenciji za medije u pravosudnim krugovima zna se već najmanje dvije godine. Potvrdili su to za Telegram izvori iz pravosuđa. Međutim, u ovom trenutku još uvijek nema odgovora jesu li njegove tvrdnje da je sucima dao milijune kuna kako bi mu pogodovali u procesu istinite ili lažne. Mamić je sve potkrijepio snimkama i fotografijama.

Prema Telegramovim izvorima, već početkom 2019. pojavljuju se u pravosudnim krugovima informacije o tome da je Mamić podmićivao neke osječke suce koji su sudjelovali u postupcima protiv njega.

Riječ je o tzv. uskočkim sucima koji prolaze i najstrože sigurnosne provjere. Te provjere obavlja Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). Uskočke suce se, doznajemo u razgovoru s čelnicima sudova, zapravo permanentno može provjeravati, a ne samo kod imenovanja na funkciju.

20 hrvatskih sudaca identificirano kao sigurnosni problem za Hrvatsku

SOA korupciju u javnom i državnom sektoru već godinama ističe kao jedan od ozbiljnih sigurnosnih problema, a poznato je da je prije nekoliko godina 20 hrvatskih sudaca identificirano kao poseban sigurnosni problem za Hrvatsku. Informacije o korumpiranim sucima iz Mamićevog slučaja i na osnovu javnog pogovora mogle su biti istražene.

Krajem srpnja 2019. Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića gostujući na RTL-u optužuje šestero neimenovanih hrvatskih sudaca za korupciju. Izjavio je kako očekuje da bude pozvan na razgovor u USKOK i iznese detalje o tome. Na Miljevićev istup reagira USKOK i najavljuje da će njegove tvrdnje provjeriti iako odvjetnik nije formalno prijavio kazneno djelo.

Umjesto da istraže suce, oni očitali bukvicu Mamićevom odvjetniku

U priopćenju za javnost USKOK je tada Mamićevom odvjetniku najprije očitao bukvicu ustvrdivši kako “odvjetnik Miljević sigurno zna da je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti”. Još su dodali kako je sasvim sigurno odvjetnik “upućen kome treba podnijeti kaznenu prijavu, kao što zna i za posljedice neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela”. To je, dakle, bilo u srpnju 2019. godine. Je li doista što provjeravano nije poznato.

U listopadu 2020. Zdravko Mamić šalje USKOK-u stick sa svojom jednoipolsatnom izjavom u kojoj detaljno opisuje kako je mitio neke suce. Tvrdi kako ih je vodio na utakmice, kako su dolazili k njemu na Dinamov stadion, kako su se družili na zajedničkim slavljima, a jednog je, kaže, odveo i na putovanje u Dubai. Spominje da je platio višemilijunsko mito kako bi mu se pogodovalo, te kako bi ti suci ostvarili profesionalni probitak.

Dostavlja i fotografije, te video zapise, koji bi, kako tvrdi, trebali potkrijepiti njegove optužbe protiv sudaca koje je navodno potplatio. USKOK potvrđuje da sve to provjerava, ali rezultata tih provjera još nema.