fbpx

VLASNIK KAFIĆA U KOJI NE SMIJU HDZ-ovci: “Nisam se borio za zemlju u kojoj se vlast bogati, a narod gladuje”

Tomislav Kovačević, vlasnik riječkog kafića Three Monkeys koji je Facebook statusom izazvao bijes vrha HDZ-a, dao je intervju za Novi list.

Podsjetimo, Kovačević je na Facebooku objavio status u kojem navodi kako HDZ-ovci i njihovi simpatizeri nisu dobrodošli u njegov kafić. Uslijedila je burna reakcija vrha HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem, koji su to nazvali “rasizmom”, a sam Plenković je rekao da je to “na korak do fašizma”.

Kovačević je u razgovoru za Novi list objasnio zbog čega je prozvao upravo HDZ.

“Sav ovaj moj krik koji je izašao iz Three Monkeys nema nikakvog smisla ako se na tome stane. Prozvao sam HDZ jer je on sinonim vlasti u ovoj državi, osim dvije vlade, uvijek je to bila ta stranka, ali nemojte misliti da išta bolje mislim o drugima, o ponašanju SDP-a u Rijeci, o politici radi politike, o birokraciji koja je sama sebi smisao. Moj je krik protiv besmisla, protiv države koja je sama sebi smisao, protiv države koja je protiv svojih stanovnika”, rekao je Kovačević.

Usprotiviti se nepravdi

“I ne, ni u kom slučaju ne mislim da se trebaju događati bio kakvi prevrati na ulici, ali da, bilo bi mi drago da svi ljudi u ovoj zemlji puste svoj glas, da se usprotive nepravdi, da kažu dosta najvećim davanjima na plaće paralelno radnoj snazi sa skoro najnižim plaćama u Europskoj uniji. To je moja poruka, ne one silne rasprave kojima se bavio i sam državni vrh, koje su moju poruku izjednačavale s rasizmom”, ustvrdio je vlasnik Three Monkeysa.

“Zvali su me nakon mog posta iz niza stranaka, različitih političkih opredjeljenja, i svima sam rekao – ne! Ma ne ni u ludilu! Zar ne shvaćate da sam sa svojim postom ustao protiv svih vas, protiv beskrajno ispolitizirane i izbirokratizirane države. Moj je glas za promjene u načinu ponašanja, za promjene u funkcioniranju države, za poštivanje sloboda i prava na dobru plaću za normalno obavljeni rad. Moj je krik protiv silno bogate političke elite i više od 90 posto siromašnog naroda. Protiv lopova svih boja i vrsta, pa tako i onih koji dolaze iz mojih, ugostiteljskih redova”, rekao je Kovačević.

HDZ je sinonim vlasti 30 godina

“Prozvao sam HDZ jer je on sinonim vlasti u ovih trideset godina samostalnosti za koju sam i osobno mnogo toga dao. Da, i ja sam bio u Domovinskom ratu i to u nimalo jednostavnim jedinicama, i ja sam se borio za slobodu ove zemlje. Pa mi smo iz Karlobaga, iz obitelji sam koja je itekako pazila osamdesetih godina da vrata budu zatvorena dok se doma razgovaralo o nekim temama, o čemu dvojimo?! Ali ne, ja se nisam borio za zemlju čija je jedina svrha postojanja namiriti dovoljno novca za one koji vladaju, koji sebi navlače bogatstvo, a da je paralelno narod gladan, prisiljen na iseljavanje. Pa i ja imam djecu! Zar mislite da mi je želja njihov odlazak u Irsku?” pita se vlasnik riječkog kafića.

“Pogledajte samo što se događa s Petrinjom. Krade se na svakom koraku. Naravno da sam bio među prvima u Petrinji, naravno da sam beskrajno ponosan na sve naše nogometne navijače, ja Riječanin, a preko puta mene dečko iz Splita, iz Torcide, zajedno gulimo krumpir, kuhamo i danima pomažemo, hranimo gladne stradalnike potresa. Pa srce mi je u Petrinji i njezinim selima tih tužnih dana bilo veliko ko kuća. To želim, da se probudi zajedništvo, da se naprosto ljudima i životu u Hrvatskoj vrati dignitet. Ništa drugo. Ne daj Bože da prizivam bilo kakve nerede, bilo kakav ulični bijes! Naprosto želim da ova naša zemlja pruži svojim stanovnicima ne bahatu i bezobraznu, prečesto i lopovsku, samu sebi dovoljnu vlast, nego sigurnu, sretnu, bogatu i prosperitetnu budućnost”, zaključio je Kovačević.