fbpx

VUČETIĆ: Kalmeta je nemoćan, može opstati samo u lancu stranačke poslušnosti (VIDEO)

Nestranački kandidat za gradonačelnika Zadra, sveučilišni profesor Marko Vučetić gostovao je u Novom danu N1 televizije.

Na početku je objasnio što je bila motivacija za kandidaturu na lokalnim izborima:

“Motivacija za lokalne izbore treba proizlaziti iz emocija, nikako iz nekakvih kalkulacija jer se radi o izborima u kojima mi uređujemo sredinu u kojoj živimo i to je sredina s kojom se susrećemo čim otvorimo vrata svog doma. Ja kada otvorim vrata vidim stranački grad koji je potpuno podložan i stvoren da bi bio u funkciji HDZ-a i u takvom gradu prva emocija koja me obuzima je ljutnja”, rekao je.

Iako je dosad kritizirao SDP, oni su mu, uz Akciju mladih, pružili podršku.

“Ja sam tu svoju kritičku dimenziju i kritičnost zadržao i danas u odnosu na sve stranke pa i SDP. S tim da je razlika u odnosu na sadašnji SDP je da je SDP koji sam kritizirao doživio susret s vlastitim lošim politikama. Na lokalnoj razini je doživio lomove i na lomovima su nastala mlada imena koja nose kreativnost. I zadarski, lokalni SDP je pun mlade energije neopterećene lomovima i velikim promišljanjima o krizi socijaldemokracije.

Oni su zauzeti stvaranjem boljih uvjeta. Hrvatska demokracija je još uvijek antidemokracija u kojoj se nalaze samo krhotine demokracije, a ankete su pokazale da san jedna od tih krhotina i ja i građani su pokazali da imam 20 % potpore, tako nekako ima i SDP i Akcija mladih i bilo bi šteta da se te krhotine ne udruže u stvaranju boljeg Zadra”, rekao je.

Naglasio je i kako ankete pokazuju da Zadrani žele promjenu.

“Ankete kažu da se stvar mijenja i da građani žele Zadar koji će biti njihov, a ne grad koji će imati stranačke ciljeve. Grad koji ispunjava stranačke ciljeve može se razvijati, i Zadar je napravio neke iskorake, ali isključivo u svrhu stranačkih ciljeva. Sadašnje ankete pokazuju da je potpora meni u drugom krugu 40%, a sadašnjem gradonačelniku 41%. To je rađeno u siječnju i sadašnji gradonačelnik i ja smo izjednačeni”, objašnjava Vučetić.

“Kalmeta može opstati samo u lancu stranačke poslušnosti”
Komentirao je i trenutnog gradonačenika Branka Dukića:

“Gradonačelnik nije nikakav politički subjekt. On se isključivo našao u funkciji praznog mjesta koje je nastupilo nakon kaznenog progona tadašnjeg gradonačelnika Božidara Kalmete. Zamjeram mu sve ono što nije poduzeo kao liječnik. Nije gradu osigurao linearni akcelerator koji je nužan za liječenje onkoloških bolesnika iako je na čelu udruge koja se bavi onkološkim bolesnicima.

Nije dopustio sebi da ljudima pruži sto im treba nego je milijune davao propalim nogometnim klubovima, također je organizirao propali koncert Rite Ore na koji skoro nisu došli ni svi članovi benda. On je izabrao da građani neće dobiti linearni akcelerator iako je njegov PR pokušao potpuno utišati tu temu, ali mi to nećemo dopustit. Građani moraju shvatiti da se čelnici lokalne samouprave svaki dan nalaze pred izborom”, kaže.

“U nepravomoćnoj presudi postoji jedna veza između gradonačelnika Dukića i Kalmete, a to je da su i jedan i drugi višestruko nemoćni. Oni su nemoćni na komunikacijskoj razini, ako oni misle onako kao što govore onda je i njihova misao potpuno urušena misao. Radi se o osobama koje mogu opstati samo u lancu stranačke poslušnosti.

Kalmeta je osigurao svoju ulogu jer je uvijek ostao u lancu stranačke poslušnosti. On je izigrao i napustio sve pripadnike stanke kada su postali nemoćni kako bi postao batler vođama stanke. Sada je i batler Plenkoviću i nemoćan je. Stvorena je fama da on upravlja Zadrom, ali on nema sposobnosti ni mogućnosti upravljati Zadrom nego je Zadar izručio na milost i nemilost stranačkim strukturama”, dodao je o Kalmeti.

“Uvijek ću izabrati Milanovića”
Komentirao je i posljednja događanja vezana uz Zdravka Mamića:

“Naše pravosuđe nije ono koje će dovesti do pravnog epiloga. Naše pravosuđe gotovo da imitira neke religijske postupke. Naše pravosuđe je potpuno u funkciji stvaranja moralnog i vrijednosnog lika onome koji su sve te vrijednosti narušili. Ni u jednom trenu on nije rekao da nije izvlačio novac nego da je tim novcem korumpirao suce. Hrvatska je od 90. godine zemlja El Dorado korupcije”, kaže Vučetić.

Naposljetku je govorio i u raspravo o izboru predsjednika, odnosno predsjednice Vrhovnog suda:

“Zemlja koja nije usvojila demokraciju zasigurno nije zemlja u kojoj se poštuje procedura. Ako biram između Plenkovića i Milanovića ja ću vijek izabrati Milanovića iako sam svjestan svih njegovih epizodalnih stanja i vrlo je teško stati uz njega jer će on u sljedećem trenutku nešto demantirati. Problematično mi je što je rekao da je kompletno pravosuđe u vezi s Vladimirom Šeksom i njegovim kumovima. Ako imamo tu vezu nikako nam tema ne bi trebala biti izbor predsjednika Vrhovnog suda”, zaključio je.