fbpx

AFERA CIJEPISE: Informatičar tvrdi: “Berošu sam nudio besplatan sustav. Samo se zahvalio i kupio skupi”

– Prošle godine, početkom drugog vala pandemije, kada se situacija ponovno počela zahuktavati. Nije bilo nacionalnog registra ni odgovarajućih softvera i onda smo preko kolega koji su bili u kontaktu s članovima stožera, ponudili takav registar. Rečeno nam je da bi to bilo dobro i na kraju sam ministru Berošu putem SMS-a ponudio potpuno besplatnu izradu i održavanje registra oboljelih od covida za vrijeme cijelog trajanja pandemije. On se ljubazno zahvalio, ali nas kasnije nije kontaktirao. Nakon jedno dva mjeseca slično rješenje je napravio Apis, otkrio je Indexu Vedran Ostojić, liječnik, ali i informatičar, čiji bolnički informatički sustav koristi nekoliko zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

– Samo nekoliko mjeseci poslije naš informatički sustav u KBC-u Sestre milosrdnice je preko noći zamijenjen drugim sustavom, sporijim, tehnički inferiornijim, po osam puta većoj cijeni, usprkos nezadovoljstvu djelatnika, sugestiji svog stručnog povjerenstva i natječaju koji je poništila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, tvrdi Ostojić.

– Ako je točno da je sustav Cijepise plaćen 640 tisuća kuna, onda su za takva ozbiljna sredstva takvi propusti nedopustivi. Moguće da je dio tih problema nastao uslijed potrebe za brzom aktivacijom dok se još nije doradilo i dovoljno testiralo. Pitanje je i je li provedeno kvalitetno testiranje kod preuzimanja sustava. Međutim, sada kad su problemi prisutni, Ministarstvo ne bi trebalo opravdavati izvođača, nego mu uputiti kritiku, od njega zahtijevati brzi ispravak i eventualno tražiti odštetu. Konačno, i Ministarstvo mora biti fiskalno odgovorno prema novcu s kojim raspolaže.

– Podsjećam, mi smo takav sustav ponudili besplatno. Transparentnijim otvaranjem javnih natječaja izbjegao bi se trend raspisivanja natječaja za samo jednog ponuđača, kakav se prečesto viđa u posljednje vrijeme praćenjem EOJN sustava (npr. za KBC Split, eCezdlih, CUS, eNovorođenče itd…) i izbjegao po budućnost hrvatskog zdravstva katastrofalni trend monopolizacije informatičkih segmenata zdravstvenog sustava, koji se uporno prešućuje. Hrvatska ima i previše talentiranih i vrijednih informatičkih tvrtki da bi ih se samo tako sustavno zanemarivalo, rekao je Ostojić za Index.