fbpx

AKCIJA MLADIH: Župan Longin u ratu premlatio hrvatske vojnike do nesvijesti, Ministarstvo je sve znalo (VIDEO)

Božidara Longina, HDZ-ova zadarskog župana Akcija mladih prijavila je DORH-u zbog premlaćivanja dvojice hrvatskih vojnika tijekom rata. Marijana Botić iz AM podnijela je kaznenu prijavu za ratni zločin protiv Longina kojeg optužuje da je kao vojni policajac premlatio dva Hrvatska vojnika, a zbog čega je jedan, kako je istaknula, postao i ratni vojni invalid.

Botić je novinarima dostavila izvješće SIS-a, kao i rukom pisana svjedočanstava u kojima se optužuje zadarski župan Božidar Longin. Iz AM tvrde da su optužbe potvrdili i oštećenici, a Marijana Botić zatražila je zaštitu policije. – Prekjučer smo zaprimili obilnu dokumentaciju koja upućuje na ozbiljan događaj iz 1991. godine i koja nas je šokirala. Dostavili smo svu dokumentaciju Državnom odvjetništvu, zajedno s istražnim zakonom – kazala je Marijana Botić.

– Dokumenti Službe sigurnosti RH i dokumenti Ministarstva obrane nepobitno ga terete za djela koja se svrstavaju u članak 9. kaznenog zakona, a koja se odnosi na zločine iz rata, a za to nema zastare. Djela su šokantna jer se radi o pogreški o postupanju prema dvoje hrvatskih vojnika kojima su oni svjedočili, a zasniva se na tome da je Božidar Longin, tada ratni policajac, premlatio dvojicu hrvatskih vojnika, udarcima u glavu, prsa, vrat i leđa više od 50 puta, dok jedan od njih nije pao u nesvijest – objasnila je.

– To premlaćivanje počinjeno je pogreškom, pa se možemo zapitati kako su prolazili pripadnici suprotstavljene vojske ako je tako premlatio dva hrvatska vojnika – naglasila je. – Imamo svjedočenja tih vojnika i teško je to čitati. Zaslužili su dobiti zadovoljštinu nakon 30 godina i da se napokon uspostavi pravna država. Tu pravnu državu spriječio je HDZ zato što ove dokumente državne službe i ministarstva posjeduju već 30 godina. Na osnovi tih dokumenata jedan od tih vojnika dobio je i invaliditet. Botić dalje tvrdi da se nepobitno radi o Božidaru Longinu jer to pokazuju i svjedočenja i izvješća SIS-a.

– Ta dvojica branitelja trebali su biti direktori Hrvatskih šuma, dožupani i župani, a ne Božidar Longin – kazala je te nadodala kako to branitelji ne zaslužuju te pozvala sve braniteljske udruge da ih podupru.

Botić je uz izjavu priložila i sljedeću dokumentaciju: