fbpx

Ako itko ne voli Hrvatsku, to su HDZ-ovi paraziti

U najboljem stilu totalitarnih društava, sovjetskog, kineskog, jugoslavenskog, drugarica Grozdana Perić, predsjednica saborskog Odbora za proračun i financije, na opravdane kritike Nacionalnog plana oporavka koje je iznio ekonomist Vuk Vuković rekla je kako svi koji kritiziraju taj plan i projekte koji se njime financiraju ne vole Hrvatsku. Drugarica Grozdana Perić, čini se, voli taj narativ – tako je prošle godine Hrvoja Bujasa, šefa Glasa poduzetnika, na panelu u Zadru pitala je li želio Hrvatsku.

Ovakvih stvari se dobro sjećamo – iz bivšeg režima. Znate, onog jednopartijskog. Ako niste bili na liniji Partije, onda ste odmah bili neprijatelj. Ovakva podmetanja, samo sa suprotnom ikonografijom, bila su česta, etikete tipa “tehnomenadžer”, “nacionalist” ili “veze s neprijateljskom emigracijom” bile su dovoljne da vas koštaju posla, karijere ili prava na putovanje. U gorem slučaju završili biste na robiji poput Budiše ili Gotovca.

Cijela filozofija totalitarnih društava je kada netko iznese opravdanu kritiku napasti ga da time ruši svetinje – nekada socijalizam, Tita, partiju, danas Hrvatsku, Domovinski rat ili neku još općenitiju “domoljubnu” frazu.

Jeftina politika umjesto stručne rasprave

Rekli bismo na prvi pogled, HDZ k’o HDZ, znamo njihove metode rada, uostalom, što očekivati od stranke u koju je prema znanstvenim istraživanjima (članak What is to be done? Succession from the League of Communists of Croatia, objavljen u časopisu Communist and Post-Communist Studies 41 (2008)) ušlo 97.000 članova Saveza komunista Hrvatske. No priča oko ovog slučaja je prosta, primitivna i niska čak i za HDZ-ove blatnjavo niske standarde. Naime, ovo vrijeđanje ne samo Vuka Vukovića već i posredno drugih članova saborskog Odbora, nemogućnošću nastavka rasprave, nije se dogodilo u nekoj predizbornoj političkoj raspravi i žaru kampanje kada se ionako lupaju gluposti, već na sjednici primarno stručnog tijela. Ovo je čisti politički boljševizam – pokušaj ponižavanja ljudi iz struke. Cijeneći da ne prate svi detaljno rad sabora, posložimo kontekst priče.

Hrvatski sabor, slično većini svjetskih parlamenata, ima veći broj odbora: za financije i proračun, za poljoprivredu, za gospodarstvo, za turizam, za zakonodavstvo, za ravnopravnost spolova – Hrvatski sabor ima ih gotovo 30. U odborima se pretresaju zakonski propisi i drugi akti prije nego što dođu na plenarnu sjednicu. U razvijenim demokracijama ministri se više znoje na sjednicama odbora nego na plenarnoj parlamentarnoj sjednici – na sjednicama odbora se postavljaju uska, specijalizirana stručna pitanja. Neki saborski odbori imaju i vanjske članove. U pitanju su stručnjaci koje imenuje politika, opet sukladno odnosima u saboru, no obično se potrude imenovati stručne ljude. Vanjski članovi imaju pravo sudjelovanja u radu odbora bez prava glasa.

HDZ-u je stručna kritika ni manje ni više nego – mržnja Hrvatske

Dr. sc. Vuk Vuković, mladi stručnjak impresivne biografije, vanjski je član Odbora za proračun i financije, gdje je došao na prijedlog Glasa poduzetnika, poznatog i po kratici UGP. Vuk Vuković je na sjednici Odbora iznio kritike Nacionalnog plana oporavka u ime Ekonomskog savjeta UGP-a u kojemu sjedi veći broj istaknutih hrvatskih stručnjaka. Ekonomski savjet UGP-a je objavio ozbiljne kritike na taj plan, navodimo dio:

“Sadašnji NPOO oslanja se uglavnom na projekte državne i lokalne samouprave te na projekte s niskim i dugoročnim povratom (a negdje i s negativnim povratom), što je u suprotnosti s načelnim ciljem brzog oporavka. (…) Osim toga, ističemo da Nacionalni plan oporavka predviđa distribuciju sredstava tako da 54% sredstava usmjerava za gospodarstvo i 46% za ‘reforme’ u javnom sektoru. No, unutar 54% potpora za gospodarstvo uključeni su projekti otpadnih voda, gospodarenja otpadom, izgradnja cesta i prometne infrastrukture, što znači ulaganje sredstava u javne tvrtke koje su do sad pokazale nisku efikasnost (tvrtke kao što su Hrvatske vode, Hrvatske ceste, HEP, HŽ te lokalne komunalne tvrtke).”

Kritiku Vuka Vukovića na program HDZ-ovci su, čini se, teško primili. Vuk Vuković piše:

“Meni nije bilo dopušteno odgovoriti na komentare predstavnika Vlade (premijerov savjetnik Savić i kolega iz ministarstva financija) nakon mog izlaganja, a koji izgleda uopće ne shvaćaju poantu programa oporavka na kojem rade. Najviše je zasmetala moja konstatacija da će ogroman dio ovog novca završiti u paraprivatnom sektoru, u politički uvezanim firmama, jer ne postoji nikakav mehanizam kojim će se to spriječiti. (…) Dakle nisam dobio odgovor na ključna pitanja: prvo, kako će ovo potaknuti ekonomski rast i koji je procijenjeni učinak ovakvih politika tekuće proračunske potrošnje na realni sektor, te drugo, kako mislite spriječiti koruptivne procese koji su veliki dio javnih natječaja?”

HDZ pokazuje kako je mentalno u boljševizmu

Nakon što je Vuk Vuković iznio opravdane sumnje, od toga da država neće dobro raspolagati novcem do toga da će ovako, kao što smo uostalom svjedoci već godinama, ogroman dio novca završiti kod privatnika parazitski vezanih za državu – drugarica Grozdana Perić, eto, zaključuje da tko nije za vladin prijedlog, ni manje ni više nego ne voli Hrvatsku. I prekida sjednicu. Dodatno, petak je. Vrijeme za ručak. Zašto trošiti vrijeme na neke stručnjake?

To što i Vuk Vuković i ostali članovi Ekonomskog savjeta UGP-a imaju nebrojno više znanstvenih radova u vrhunskim časopisima od drugarice Perić, to istu ne tangira, nećemo se valjda nadmetati strukom, argumentima, analizama, već idemo linijom Partije – tko nije za partijski prijedlog, prijedlog HDZ-a, ne voli Hrvatsku. O, tako poznato iz povijesti! Povijesti propalih totalitarnih režima, propalih ekonomskih modela i propalih država.

Po tom poučku HDZ-ovih jurišnika bezvrijednih biografija koji bez stranke politički ne bi ni postojali, ne treba nama valjda nitko osim HDZ-a. Ne treba nam programa osim HDZ-ovih programa, a ne treba nam ni sudova osim Visokog časnog suda HDZ-a. Jer partija je otac i majka. Posebno ako se govori o dijeljenju novca. HDZ-ov model je jasan – novac ide državi koju oni kontroliraju, potom partijski vođenim firmama i parazitskim privatnicima kojima je u javnom natječaju i broj cipela. Svi koji ste protiv toga, svi koji imate drugačije ideje i mišljenja – mrzite Hrvatsku.

A možda i stvarno sanjate nekakvu drugačiju, ljepšu Hrvatsku te zaista mrzite ovakvu uhljebsku, neuspješnu, ljudima opustjelu i partijski premreženu Hrvatsku u kojoj se parazitira nad narodnim novcem i gdje se argument protiv ideje vladajuće stranke smatra argumentom protiv domovine. No kažem, nije da se nismo prije 1990. godine naslušali toga. HDZ je samo nasljednik bolesne totalitarne ideje po kojoj se partija izjednačava s državom. I to dokazuje na svakom koraku.

Realno, ne možete istovremeno voljeti i Hrvatsku i HDZ-ov način vladanja. Te dvije ljubavi se međusobno isključuju.

Goran Vojković/Index.hr
Foto: Facebook