fbpx

AUDIO SNIMKA: Poslušajte kako Tadić priznaje da je lagao na sudu da zaštiti Kalmetu

Nakon što je tijekom poslijepodneva objavio transkript audio snimke Drage Tadića, koja je tijekom prošlog tjedna snimljena u Zagrebu i anonimno dostavljena redakciji tjednika Nacional, portal nacional.hr objavio je skraćenu verziju te audio snimke razgovora. Na snimci se nalaze ključne dvije minute razgovora, a dio koji tjednik Nacional posjeduje traje nepunih 15 minuta.

Nakon prvog preslušavanja snimke razgovora, Nacional je prije objave teksta u tiskanom izdanju prepoznao glas Tadićeva sugovornika. S Tadićem je razgovarala Ana Malbaša, novinarka Nove TV i emisije Provjereno. Nakon Nacionala, večeras je i Nova TV u emisiji Provjereno objavila dijelove tog razgovora. Malbaša je prisustvovala Tadićevom priznanju kaznenog djela. Ona je, dakle, svjedok koji osim snimke tog razgovora dodatno potvrđuje autentičnost onoga što je Tadić izjavio. Nacional je tijekom četvrtka DORH-u već predao snimku tog razgovora.

DORH nastavlja izvide u tom slučaju, jer je Drago Tadić zapravo priznao da je počinio kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Podsjećamo, kompletni transkript Tadićeva priznanja glasi ovako:

…’Ja sam ti podnio zahtjev, to nitko nije dok ja nisam podnio, za ublažavanje mjera izvršenja kazne. Da ne odem u zatvor. Uglavnom je sve po zakonu. To mi je predložio jedan stariji odvjetnik. Prije nego što smo se dogovorili nazvao me jedan stariji odvjetnik koji je bio u penziji, rekao da sam mu prije napravio jednu veliku uslugu, da mi želi pomoći, te da će taj zahtjev napisati netko drugi… Ja sam mu rekao boli me k… pišite…

I on ti to napiše i pošalje i meni kaže mi da se na osnovu te bolesti odem javiti i poslije toga išao sam deset puta. I otišao ti je on u Zagreb kod nekih sudaca, a dobio je i od doktorice koja je rekla da sam ja bolestan, a ja nisam bio bolestan, pa sam išao desetak puta da se posloži dokumentacija da dođe na županijski sud kod Turudića. Pa mi se reklo da se sve to još mora vještačiti.

… I sad, dođe ti meni poruka: Neće ti Turudić prebaciti iz kazne zatvora u uvjetnu, ako nećeš svjedočiti u korist Kalmete. Trebam ja svjedočiti 2. svibnja 2018. Ja odem u Bjelorusiju i napišem sutkinji da sam u Bjelorusiji.

Ona pozove mene u rujnu, ja neću da svjedočim. U međuvremenu bilo je svjetsko prvenstvo, a meni zabranili da idem na utakmice, jer sam kao bio bolestan. I ja ti ne odem ni na jednu utakmicu da mi ne bi netko rekao da nisam bolestan. Dostavim svu dokumentaciju i prema meni krenu poruke. I kaže ti meni taj čovjek, kada Turudić pošalje to državnom odvjetništvu da se oni neće žaliti.

Ja sam tada nazvao bivšeg šefa DORH-a Bajića. Kažem mu mogu li ja krenut do vas, on kaže možete. Rekao sam mu da mi je jednom rekao da sam krivo optužen, da mi je podmetnuto te da mu je zbog toga žao. Rekao sam mu da sam bolestan čovjek, te da sam podnio zahtjev za ublažavanje kazne. Rekao mi je tko vam je to smislio, svaka mu čast. Ako vam županijski sud želi iz zatvorske kazne preinačiti na uvjetnu, mi nismo protiv. I ja kažem dobro. Ja se potom vratim tom čovjeku i on ode reći Turudiću da Uskok neće biti protiv…

I sad dođe svjedočenje u devetom mjesecu, ja ne znam što ću, a ovaj stari odvjetnik mi kaže: „Odi Drago svjedočiti, j… ga, nemamo više šta. Ako ti hoće, hoće“. Ja odem svjedočiti i svjedočim u korist Kalmete. I odemo obojica u WC. Dođe Kalmeta za mnom u WC zahvaliti se i kaže: „Drago, prijatelju moj, ovo ti nikada neću zaboraviti. Ti si moj…, što god trebaš“. Ja mu kažem, Kalmeta ja znam za ovo sve, vi znate da ja imam neki moj zahtjev, u ovoj zgradi, ja vas molim da prenesete vašem prijatelju, gospodinu koji me je zamolio da ovako svjedočim, da ispoštuje dogovor. I on ne ispoštuje. Smanje mi kaznu tri mjeseca, sa 24 mi skinu na 21 mjesec. Nije Kalmeta to od mene izravno tražio. Nego su mi slali poruke. Turudić i Šeks su najbolji prijatelji.

A Šeks i Kalmeta su kumovi. Šeks se to mene nije usudio pitati. Sve su obavili tako da su slali neizravne poruke. Ja sam im pomogao, a oni meni nisu pomogli.’

SNIMKA RAZGOVORA

Izvor: Nacional.hr