fbpx

Bauk inflacije sve više brine investitore

Posljednjih mjeseci čini se da na burzama širom svijeta jednostavno ne možete promašiti Najvažniji indeksi nastavili su rast i početkom travnja. Priljev svježeg kapitala ne smanjuje se.

Podaci Bank of Americe pokazuju da se čak 569 milijardi dolara slilo u dioničke uzajamne fondove od studenog, a 452 milijarde dolara u prethodnih dvanaest godina kada smo govorili o najdužem bikovskom trendu u povijesti. Nije ni čudo da su u tim uvjetima nulte (ili u nekim slučajevima negativne) kamatne stope burze preplavljene svježim novcem i da su indeksi rekordno visoki. Njujorški Dow Jones prošlog je tjedna porastao za još dva posto (u petak je završio na rekordnih 33.800 bodova), a tehnološki Nasdaq tri posto, a naglo su porasle dionice velikih tvrtki poput Applea (8% prošlog tjedna), Amazon te Alphabeta (6%).

Bez obzira na optimizam na tržištima i na početku travnja, investitore sve više brine pomalo skriveni bauk inflacije.

Ovoga tjedna pozornost je ukrala informacija da je inflacija na razini proizvođača (PPI-indeks) u ožujku porasla za jedan posto u odnosu na veljaču (očekivanja su bila više nego upola manja), pa čak i za 4,2 posto u odnosu na ožujak prošle godine, što je bio najveći godišnji rast u više nego devet godina.

Još praćeniji podaci o rastu indeksa potrošačkih cijena (CPI) objavit će se sljedeći tjedan, što može potvrditi da tvrtke sve više prenose veće troškove na krajnje kupce. Podsjetimo: u ožujku se prvi put otkad je Covid svijet preokrenuo, dogodilo da, prema istraživanju Bank of America, na vrhu popisa najvećih rizika na burzama nije bila epidemija, već – inflacija.

Tijekom posljednjih godinu dana Fed je tiskanjem novca dramatično povećao novčanu masu u optjecaju. Takav skok ne pamti moderna povijest. Hoće li i ovaj eksperiment donijeti visoku inflaciju?