fbpx

DOŠAO JE JAVNIM PRIJEVOZOM Austrijski predsjednik cijepio se na punktu za masovno cijepljenje u Beču

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen tek je u petak primio prvu dozu cjepiva protiv covida- 19, na red je došao online prijavom, i o tome objavio post na svom Twitter profilu. Iako po svim kriterijima spada u prioritetnu skupinu za cijepljenje, 77-godišnji Van der Bellen je odlučio dijeliti sudbinu sa svojim sunarodnjacima i ni po čemu se ne razlikovati od njih, a ponajmanje po povlasticama. Predsjednik Austrije živi normalnim građanskim životom, i ne mili da ga funkcija čini poebnim, drugačijim od običnog svijeta…

Nije to tek poza, jer ne tako davno Van der Bellen je snimljen i kako se javnim gradskim prijevozom, bečkim metroom, vozi na posao. Ne koristi ni službeni automobil ni službenog vozača, njemu je dobar i metro kao i svim drugim, “običnim” ljudima…

Alexander Van der Bellen je u svom postu na Twitteru napisao kako se cijepio u Beču, na jednom od punktova za masovno cijepljenje, i kratko opisao kako je cijepljenje prošlo.

-Bio je to tek mali ubod i brzo je bilo gotovo- stoji u objavi u kojoj predsjednik Austrije ne propušta poručiti i kako cjepivo daje sigurnost u bori sa covidom.

Van der Bellenu nije palo na pamet cijepljenje preko reda, ili ne daj bože pred kamerama, otišao je na jedan od punktova i cijepio se po istoj proceduri i s istom pažnjom zdravstvenog osoblja koju su dobili i svi ostali koji su tog dana na istom mjestu primili svoju dozu cjepiva. Kamoli da bi tražio da se mimo reda cijepi njegova majka, otac, sin, kćer, nevjesta, možda i susjed!

Za razliku od Alemke Markotić koja je svoju majku cijepila među prvima, dakako preko reda, ili rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa, koji se sa suprugom cijepio još u siječnju, razumije se, mimo svakog reda jer su oboje u studenomu preboljeli koronu, pa im cjepivo još nije ni trebalo. Ali, takvo smo mi društvo, važnije je da se cijepi rektor Boras makar mu i ne treba, jer od viška glava ne boli, negoli neki onkološki bolesnik u zreloj dobi kojemu ta doza cjepiva može spasiti život…

Možete li uopće zamisliti hrvatskog predsjednika ili premijera, šefa Sabora, pa čak i većinu saborskih zastupnika da strpljivo čekaju na Velesajmu kako bi došli na red za cijepljenje? Da se voze tramvajem, da slobodno šetaju gradom bez prepoznatljivih nabildanih teškaša sa slušalicama?

Što mislite zašto se austrijski predsjednik slobodno kreće svojim gradom, vozi u metrou i cijepi na punktu za masovno cijepljenje zajedno sa svojim sugrađanima ? On se svojih građana ne boji, nema za to razloga, sebe ne vidi kao nekog kome treba pratnja, pompa i povlastice, za razliku od našeg državnog vrha koji upravo u privilegijama koje uživa i u otuđenosti od naroda , nemiješanja s njime, osim u vrijeme izbora, prepoznaje sigurne znakove svoje važnosti i veličine.

Što god u postignućima irelevantniji, što god u međunarodnoj zajednici inferiorniji, to su pompozniji i bahatiji.