fbpx

Duel Plenković – Milanović oko Jasenovca: Životinjska farma i difuzna membrana

I ove godine u Jasenovcu tri komemorativne kolone. I dok predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus kaže da je za to kriv Andrej Plenković, sam Plenković brani se zadanim epidemiološkim okvirom. Zbog kojeg će Vladino izaslanstvo položiti vijenac dva sata prije predsjednika Republike. Da se slučajno ne sretnu…

-Epidemiološki okvir za organizaciju protokola kojeg je organizator Spomen područje Jasenovca, nije ni Vlada, oni su organizirali ovogodišnju komemoraciju sukladno epidemiološkom okviru. Pojedina izaslanstva će dolaziti. Mi smo kao Vlada odlučili doći u 9 sati ujutro, Sabor u 10 sati i nakon toga slijede ostale delegacije. Što se tiče bilo kakvog zajedničkog polaganja vijenaca, rekao sam jučer, nema glumljenja- komentirao je komemoraciju u Jasenovcu premijer Plenković prilikom današnjeg susreta s novinarima. Dodao je tome i kako predsjednik Republike, odnosno njegov protokol, pokreću inicijativu da državni vrh zajedno položi vijenac u Jasenovcu. A sve što o toj inicijativi misli, sažeo je u jednu rečenicu:

-Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede ni niz drugih aktivnosti koje su ispod svake razine, i nema prostora za glumljenje.

Ubrzo je dobio odgovor s Pantovčaka. Preko Facebooka.

–Plenković još jednom traljavo eskivira zajedničko obilježavanje jedne komemoracije i pokriva se uobičajenom profilaksom, “epidemiološkim razlozima”, ali kao, nije to njegova odluka. Nego čija je? Ministrova? Kakva sjajna difuzna membrana! Opna propušta samo ono što njemu godi.

Veli nam majstor i da “nije (nisu) oni pokrenuo (li) životinjsku farmu”, “nisu pokrenuli uvrede” i da “nema prostora za glumu”.
Na stranu njegovo očajno (ne)poznavanje i (ne)razumijevanje duha hrvatskog jezika, intuitivna sklonost samo njemu jasnim komitetsko-kosovskim metaforama i metonimijama (nismo mi POKRENULI uvrede; nismo mi “POKRENULI životinjsku farmu”), na stranu to da “slabo čita, a i to što čita krive stvari čita” (3N; Krivo srastanje) pa tako, u ovom slučaju, i Orwella, Plenković prvenstveno, da prostite – laže.

Do njegova dolaska na čelo HDZ-a, reći nekome u lice da “laže” bilo je, u pravilu, rezervirano za političke marginalce i seoske bukače, govor ispod razine političkih prvaka, govor sinova plićaka. Bili smo često grubi, ali u olimpijskim rukavicama. On i Njonjo ogadili su javni diskurs kao nitko prije u hrvatskoj Državi. Životinjska farma je jednostavna alegorija. U njoj, doduše, nema psovki. Samo jeziva slutnja jednopartijske države u kojoj je svatko tko misli i govori drukčije tretiran kao “smeće” i “panj”- stoji u Milanovićevoj objavi na Facebooku kao odgovor na premijerove izjave.