fbpx

HDZ-ovac tajno snimljen dok je namještao natječaj: “Sr*nje je, obećao je odustati”

ŠEF Županijske uprave za ceste (ŽUC) Požeško-slavonske županije Mijo Jozak osuđen je, zajedno s dvije kolegice iz ŽUC-a i direktorom privatne tvrtke, zbog namještanja natječaja za lokalne ceste.

Prema nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Jozak je osuđen na godinu dana zatvora, što je minimalna kazna za ovu vrstu zlouporabe. Kazna je odmah zamijenjena uvjetnom kaznom s rokom kušnje od tri godine.

Inače, zakon za ovu vrstu zlouporabe propisuje od jedne do 12 godina zatvora.

“Sud je na I. okrivljenika odlučio primijeniti uvjetnu osudu, jer sud ocjenjuje da I. okrivljenik i bez izvršenja kazne ubuduće neće činiti kaznena djela. To sud zaključuje iz podataka o neosuđivanosti I. okrivljenika te činjenice da je I. okrivljenik u 65. godini života i nije realno da bi isti ponovio kazneno djelo. Uz navedeno, I. okrivljenik je obiteljski čovjek, otac jednog punoljetnog djeteta”, stoji u presudi Miji Jozaku, članu HDZ-a.

Iste kazne su dobile i njegove suradnice, kao i poduzetnik Ino Galić, direktor tvrtke Presoflex, za koju je natječaj bio namješten. Osim kazni sud je svima odredio i da plate štetu. Svatko od njih četvero mora platiti po 25.110 kuna.

Tajno snimljeni razgovori

Za vrijeme natječaja policija je prisluškivala telefon Mije Jozaka. Snimili su i razgovore koje je vodio s Marijom Botičkom, šefom tvrtke Cestar.

U jednom od razgovora Jozak govori Mariju Botičkom da će dobiti linije, ali da odustane od košnje. Botički na to pristaje, a zatim ponovno zove Jozaka i govori mu da ga nije najbolje razumio.

Jozak mu odgovara da su ponude otvorene jučer i da Cestar dobiva linije, a da Presofleksu ostavlja košnju objašnjavajući da je Presofleks dobio i prvu košnju. Kaže mu i da ima još jedan natječaj koji nije raspisan i govori mu da iskontaktira “Marina i da vidi sa Slavicom da to bude tako”, a Mario Botički odgovara: “Dobro.”

Zatim mu Jozak predlaže da uzme linije, a da Presofleksu ostavi košnju.

“Tako smo riješili i prošle godine”

Mario Botički odgovara da mora vidjeti na poslu i “da će se vidjeti sutra na pet minuta na kavi”. Botički govori da mu na poslu ne daju da povuče ponudu i govori Jozaku da nešto napiše pa da mu odbaci ponudu.

Jozak mu govori da on zna da oni nemaju tri stroja za košnju, a Botički mu odgovara: “Napiši to i dobro, neće se nitko žaliti, tako smo riješili i prošle godine.”

Jozak na kraju razgovora još jednom ponavlja da mu ostaju linija i još jedan natječaj koji nije raspisan.

“Sranje je da će Cestar dobiti linije”

U jednom od snimljenih razgovora Jozak naziva Ina Galića i govori mu: “Sranje je da će Cestar dobiti linije, Botički mi je obećao da će odustati od košnje”.

Jozak objašnjava Galiću da je Cestar išao s 15 lipa i da je njegova ponuda 100.000 kuna jeftinija, da Cestar išao cijenom 0,15 lipa po metru kvadratnom.

Mijo Jozak je tajno snimljen i kako Ini Galiću govori da će dobiti “presvlačenje 800 metara” što iznosi “milijun kuna”.