fbpx

HDZ-ovci UKRALI 86 MILIJUNA EURA DRVNE MASE: EU pokreće istragu Hrvatskih šuma zbog jezive devastacije

Čim je Andrej Plenković predstavio dr. Davora Filipovića, HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba, Filipović se pohvalio svojim bogatim “upravljačkim iskustvom” na funkciji predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskih šuma.

Kao predsjednik Uprave, Hrvatske šume vodi član HDZ-a Krunoslav Jakupčić koji je u svibnju prošle godine uhapšen zajedno s državnom tajnicom Josipom Rimac i skupinom državnih dužnosnika i privatnih poduzetnika osumnjičenih za koruptivna kaznena djela u aferi koja je buknula oko vjetroelektrane Krš-Pađene.

Premda je Jakupčić pušten da se brani sa slobode u postupku koji i dalje traje, Vlada ga je ostavila na mjestu predsjednika Uprave Hrvatskih šuma. Budući da su Hrvatske šume državna tvrtka u kojoj je država jedini dioničar, ministrica poljoprivrede Marija Vučković predsjednica je i jedina članica Skupštine društva.

Nevolje s Bruxellesom zbog kriminala

Jakupčića, Filipovića, ministricu Vučković, ali i premijera Plenkovića čini se tek čekaju velike nevolje s Hrvatskim šumama. Jer, pred Europskom komisijom upravo se finalizira postupak oko kaznene prijave na više od 1000 stranica koja je protiv osoba odgovornih za poslovanje ove državne tvrtke poslana u Bruxelles iz Zagreba.

”Nakon gotovo tri godine istraživanja i obilaska spornih lokacija, na temelju dojava vas zabrinutih građana i dobronamjernih insidera iz Hrvatskih šuma, dogodilo se ono što smo obećali. Upravo je objavljeno naše završno Izvješće o prekomjernoj sječi i osnovanoj sumnji o koruptivnim radnjama u Hrvatskim šumama d.o.o. te o dokazanoj povezanosti sa najvišim institucijama Republike Hrvatske. Da su naše sumnje od početka bile opravdane, potvrđuje i učešće Thomasa Waitza, austrijskog europarlamentarca iz redova, kaže predsjednica udruge VIDRA, Vesna Grgić, koja je pokrenula cijelu akciju.

Ona tvrdi da je u 10 godina u Hrvatskoj devastirano 100.000 hektara ili milijarda kvadratnih metara hrvatskih šuma, i to samo u dvije trećine Hrvatske gdje su uspjeli dokumentirati stanje na terenu. Izračunali su – i to iz dokumentacije Hrvatskih šuma – da je službeno evidentirani manjak gotovo 20 milijuna kubnih metara drvne mase čija je protuvrijednost milijarda eura. Samo sa Sljemena – koje zaprema tek 0,38 posto svih šuma u Hrvatskoj – nestalo 330.000 kubika drvne mase vrijednih 14 milijuna eura. U samo 3 godine iz naših je šuma nestalo je čak 86 mil. eura drvne mase!

“Imamo snimke i podatke za dvije tisuće polja u Hrvatskoj, takozvanih golosjeka, koji su veći od 10 hektara, a gdje su potpuno posječena sva stara stabla”, kaže Vesna.

”Izvještaj o krčenju šuma u Hrvatskoj pokazuje masovnu korupciju i ekološko loše upravljanje. Ovo su najvažniji navodi o korupciji istaknuti u izvješću: Nema odobrenih planova gospodarenja šumama za Hrvatske šume od 2017. To je dovelo do ozbiljnih nezakonitih sječa u zaštićenim područjima, šumama i močvarama s katastrofalnim posljedicama na posebna ornitološka i zoološka nalazišta i močvara s popisa Ramsa. Vrijeme je da se aktiviram protiv krčenja šuma”, napisao je na službenim stranicama EU-parlamentarac Thomas Waitz i pozvao Europsku komisiju da djeluje odmah!

Naime, EU daje Hrvatskoj znatna sredstva za pošumljavanje, a s njima se ovdje naveliko mešetari. Čak 50 posto hrvatskih šuma pod posebnom je zaštitom međunarodne ekomreže Natura 2000. Prema strogim direktivama Nature 2000, sječa šuma dozvoljena je uz obavezu pošumljavanja. A toga nema.