fbpx

HZJZ bez natječaja kupio zaštitu protiv kompjuterskih virusa, kažu da im hitno treba zbog koronavirusa

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, koji je prošlu godinu završio s gubitkom, potrošio je gotovo milijun kuna na nabavku informatičke opreme i vatrozida. Uzeli su ponudu tvrtke Presidium vrijednu 916.837 kuna i 50 lipa. Šoping je obavljen bez javnog natječaja.

Naime, javna nabava u Hrvatskoj je suspendirana s obzirom na to da je Hrvatska prošle godine prihvatila Smjernice Europske komisije za primjenu okvira za javnu nabavu u kriznoj situaciji uzrokovanoj bolešću COVID-19. Upravo na to pozvao se i Zavod kada nisu raspisali natječaj.

Kao opravdanje su naveli da im računala i firewalli, koji inače štite od računalnih virusa, hitno trebaju u borbi protiv covida-19. Ali hitnost ne bi smjela biti razlog za preskakanje natječaja jer se ova stavka našla u Planu nabave koji je pisan za 2020. godinu.

Firmu osnovao kolega iz HZJZ-a

Posao dobavljanja opreme za Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije dobila je tvrtka čiji je osnivač Boris Barto, voditelj Odjela za sistemsku informatičku podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Naručitelj u tome ne vidi problem. Evo što navodi kao argument:

“Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nije upoznat s eventualnim pravnim ili drugim odnosima suvlasnika ili vlasnika tvrtke Presidium d.o.o. s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Tim više što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u vlasništvu i upravljanju države, a Zavodu je osnivač Zagrebačka županija, što znači da je riječ o dva potpuno odvojena pravna subjekta”, objasnio je u pisanom odgovoru Leo Šunjić, ravnatelj županijskog zavoda.

Potvrđuje da je ugovor zaista dodijeljen bez prethodne objave poziva za nadmetanje te da je nabava računalne opreme bila određena ranijim planom nabave.

Iz Zavoda dodaju da je Presidium jedina tvrtka s kojom su mogli poslovati.

“Ugovor je sklopljen s tvrtkom Presidium d.o.o., kao jedinim ponuditeljem koji je, u datom trenutku, bio u mogućnosti u kratkom roku osigurati svu potrebnu opremu”, naveli su.

Kako su došli do tog zaključka – nisu precizirali. Ne znamo kako je Leo Šunjić saznao za njih kad nemaju ni web stranicu.

Presidium nema ni zaposlenih, a prihodi u 2019. godini iznosili su mu oko 500 tisuća kuna, što je najviše u zadnjih pet godina. Lani je ostvario oko 400 tisuća kuna dobiti, a sve je to manje od ovog posla koji su bez natječaja ugovorili sa Zavodom za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Iz te ustanove nude objašnjenje da se tijekom pandemije pokazala nužnost digitalizacije njihova posla.