fbpx

IAKO JE VLADA OBEĆALA DRUGAČIJE Bolnice sada zovu onkološke pacijente i javljaju kako nema lijekova

Iako su iz vlade tvrdili da pacijenti zbog obustave dostave lijekova neće ostati bez svoje terapije – upravo to se dogodilo.

Veledrogerije nisu zadovoljne s prvom uplatom iz državnog proračuna i nastavljaju blokadu. 47-godišnja Milka Car-Prijić trebala je dobiti lijek za rak jajnika Olaparib, ali to se nije dogodilo.

“Zbog toga je došlo do šoka kad mi taj lijek nije stigao, a doktorica me obavijestila još jučer da ne dolazim bez potrebe u Petrovu, da ne radim gužvu i zbog korone. Lijek danas jednostavno nije došao, ali se nadam da hoće sljedeći tjedan, kako mi je rečeno”, kazala je onkološka bolesnica Milka Car-Prijić za RTL.

Nije jedina

Još dvije pacijentice koje se liječe u Klinici za ženske bolesti pri KBC-u Zagreb ostale su bez iste terapije.

“Mogu kategorički reći da njeno zdravlje i konačni ishod liječenja time nije ugrožen. Mi se nadamo i sve ćemo učiniti da idući tjedan bude dostupna ta terapija”, kazao je predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Stjepko Pleština te odgovorio na pitanje može li garantirati da će idući tjedan sigurno dobiti taj lijek.

“Mislim da će ga dobiti, garantirati je teško išta, vjerujem da će se rješenje iznaći”, kaže Pleština.

Vinogradska bolnica također na zalihama više nema pojedinih tzv. pametnih lijekova za onkološke bolesnike, odnosno ciljane i skupe lijekove za terapiju pacijenata. Iz KBC-a Sestre milosrdnice su za Dnevnik.hr potvrdili da zovu pacijente zbog nedostatka lijekova.

“U KBC-u Sestre milosrdnice od sutra počinjemo imati probleme s određenim lijekovima, naime, danas smo bili primorani odgoditi dvoje bolesnika s predviđenih terapija, a za sutra smo odgodili još petero bolesnika naručenih za terapiju. Svi oni će biti pozvani čim se uspostavi isporuka lijekova bolnici”, navedeno je u priopćenju bolnice.

“Onkološki bolesnici pucaju po šavovima”

U Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU u zadnjih nekoliko dana javljaju se pacijentice koje ne mogu dobiti svoju terapiju. Liječnici su ih počeli obavještavati da im ne mogu izdati lijek jer nije bilo isporuke.

“Zovu nas pacijentice, naše korisnice koje su ostale bez lijekova. Radi se o pacijenticama koje imaju karcinom, a neke i metastatski karcinom.

Možete li zamisliti situaciju da vam netko kaže da nema lijeka o kojem vam život ovisi? Može li itko stati u cipele takve osobe i zamisliti kako se ona osjeća? Ovo nas ostavlja bez riječi i ne znamo što napraviti. Danas s ovom situacijom narušavamo naša osnovna ljudska prava, a to je naše pravo na zdravlje i život.

Onkološki bolesnici i njihove obitelji pucaju po šavovima. Na sve silne strahove koje ionako imaju zbog bolesti, potresa i korone, sada dolazimo do toga da nemamo novca za njihovo liječenje”, ispričala je Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć udruge SVE za NJU.

Medika i Oktal Pharma obustavile isporuku, Pliva kaže da bi mogla

Podsjetimo, nakon Medike danas je i Oktal Pharma zbog neplaćenih dugova prekinula isporuku lijekova dijelu bolnica. I njihovi dobavljači najavljuju prestanak isporuka.

Dok bolnicama prijeti nestašica lijekova, ministar zdravstva Vili Beroš i danas je bez konkretnog odgovora na pitanje što je konkretno učinjeno do sada da bi se sustavno riješio problem dugova.

“Mi ne bježimo od duga, apsolutno je potpuno izvjesno da će vlada podmiriti navedeni dug, ali ono što treba reći je da taj novac nije bačen u zrak jer je taj novac utrošen za liječenje hrvatskih građana. Činimo ono što je moguće da osiguramo svim građanima i bolesnicima ono što im treba u ovom trenutku”, rekao je.

No iz veledrogerija poručuju kako je situacija ozbiljna.

“Na svaku zarađenu kunu najmanje 3 do 3.5 smo uplatili u državni budžet. Prema tome, mislim da smo jako dobar poslovni partner i mislim da nas se baš ne bi trebalo upropastiti. Situacija je, kao što ste već čuli, alarmantna, očigledno nije od meritornih u državi ozbiljno shvaćena. Mi smo već u 33 bolnice ili potpuno obustavili ili izdajemo lijekove 1 za 1. To smo primorani”, rekao je Ivan Klobučar iz Oktal Pharme.