fbpx

Internet stranicu Cijepise platili smo 4.5 milijuna kuna: “Netko mora odgovarati i to odmah!”

Cijena sustava za internetsku platformu cijepise.zdravlje.hr Ministarstva zdravstva koštala je porezne obveznike 4.467.515,63 kune. Kako je danas objavljeno, stranicu je radila tvrtka Cuspis u vlasništvu Vinka Kojundžića, a za izradu stranice koristila je besplatni WordPress te njegov predložak (eng. template) koji stoji 49 dolara. Baš kao i kod izrade službene vladine stranice koronavirus.hr, natječaj nije bio raspisan, piše portal Index

Vlasnik firme koja je radila Cijepise se cijepio preko reda

Podsjetimo, Index je o suradnji Cuspisa i Beroša pisao prije dva mjeseca. Tada smo pisali kako se vlasnik Vinko Kojundžić cijepio preko reda (on tvrdi – viškom cjepiva)…

Tada su istražili i kako posluje s Ministarstvom: prošle godine od Ministarstva zdravstva primio je 2.929.083,46 kuna za informatizaciju, u 2019. godini 6.367.024,09 kuna za ulaganja u računalne programe, a u 2018. godini 3.497.338,41 kunu.

U prvih nekoliko mjeseci ove godine Ministarstvo je Cuspisu platilo 913.851,35 kuna za računalne usluge, stoji na stranici državne riznice.

Zbog tog sustava na cijepljenje su zvani mlađi od 30 godina dok su stariji čekali svoj red

Podsjetimo da je zbog ovog sustava došlo do kaosa kada su nedavno na cijepljenje pozivani građani mlađi od 30 godina i oni bez komorbiditeta, a neki stariji od 60 godina i dalje čekaju svoj red. U Ministarstvu zdravstva, podsjetimo, tvrdili su da je riječ o tehničkom problemu te online platforme.

“Čak i kad bi stranica radila kako treba, to ne može ni približno vrijediti milijune”

“Zbog tehničke pogreške prilikom automatske obrade datoteke samo za utorak, i to samo za preostale termine, nisu se popunili termini prema potvrđenom algoritmu”, rekli su prije tri dana iz Ministarstva Vilija Beroša. Isto su tako tada otkrili i da dio poruka odnosno prijava odlazi u e-mail inbox za promotivne mailove, što je također pogreška sustava.

“Čak i kada bi stranica radila kako treba, a ne radi, to ne može niti približno vrijediti milijune kuna. Rekao bih da je to u najboljem slučaju projekt od nekoliko desetaka tisuća kuna”, kaže za portal Index računalni stručnjak Marko Rakar dodajući da je kompleksnost ovog sustava na razini osrednjeg fakultetskog kolokvija, ne zahtijeva nikakva posebna znanja ili vještine, te su stotine tvrtki u Hrvatskoj više nego osposobljene obaviti takav posao i rutinski ga obavljaju za nekoliko tisuća kuna.

“Netko mora zbog ovog odgovarati i to odmah”

Rakar naglašava da puka informacija o ovome ne može biti kraj ove priče.

“Ako je doista točno da je ovaj posao plaćen više milijuna, smatram da bi netko morao za to odgovarati. I to odmah! Ovo je rasipno i neodgovorno trošenje novaca. Ne samo da su direktno pokradeni porezni obveznici nego nije bilo ni elementarne pristojnosti da se za taj milijunski iznos isporuči proizvod koji obavlja svoju funkciju”, kaže Rakar na kraju.