fbpx

Jeste li primijetili koliko je poskupjela hrana u trgovinama? A u DSZ-u tvrde da je jeftinija nego lani!?

Teško da itko nije zamijetio koliko je u posljednjih godinu dana poskupjela hrana u trgovinama. Za košaricu koju je netko plaćao 100 kuna, sada mora izdvojiti 150 kn. No, u Državnom zavodu za statistiku kažu da poskupljenja gotovo da i nema jer je po njima inflacija u Hrvatskoj na nivou od tek 1 posto!?

Da stvar bude bolja, podaci DZS-a, pokazuju da su cijene hrane i bezalkoholnih pića u ožujku u odnosu na ožujak lani niže za jedan posto. Cijene hrane i pića čine čak 27,2 posto potrošačke košarice.

S obzirom da su cijene stanovanja, plina i ostalih goriva te električne energije ostale iste, ukupni rast cijena roba i usluga, kretao se oko 1,2%, kažu u DZS-u.

Prema njima nisu sve robe i usluge, u tom prosjeku rasta cijena od 1,2 posto, jednako poskupjele. Oni koji konzumiraju alkohol i duhanske proizvode prošli su najgore – prema podacima DZS-a cijene alkoholnih pića i duhana su poskupjele čak 10,3 posto u odnosu na ožujak 2020.

Prema pisanju Novog lista, značajno su porasle i cijene prijevoza, i to za značajnih 5,8 posto. Cijene koje se tiču zdravlja građana su narasle za 1,2 posto, dok su u kulturi cijene rasle 1,7 posto te jedan posto cijene restorana i hotela. Komunikacije su također skuplje i to za 0,7 posto, a za 0,6 poraslo je obrazovanje.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u svom osvrtu na podatke DZS-a upozorili su da je rast cijena potvrdio očekivanja, piše Novi list.

“Cijene energije ostaju pod utjecajem polaganog oporavka cijena sirove nafte. Očekujemo da će prosječna cijena sirove nafte tipa Brent u drugom i trećem ovogodišnjem tromjesečju porasti iznad 70 dolara po barelu, a razina globalnih zaliha sirove nafte do kraja ove godine vratit će se na razine zabilježene prije pandemije COVID-19. S druge strane, rast cijene hrane će usporiti, dijelom pod utjecajem globalnog okruženja te normalizacije lanaca opskrbe”, procjena je RB-ovih analitičara koji u 2021. očekuju inflaciju od oko jedan posto.

Ako će tih 1% porasta cijena biti kao i do sada, građanima se crno piše.