fbpx

Kako se to voli Hrvatska na HDZ-ov način?

Uhljebi HDZ-ove partijske hobotnice, kojima se isplati i umrijeti s partijskom knjižicom, već 30 godina, od dana hrvatske samostalnosti, provode na razne načine diktaturu domoljublja.

HDZ je od samog početka nametao kako su oni stvorili hrvatsku državu, a sve one koji su se usudiili dobronamjerno nešto kritizirati, kako bi u konačnici bilo bolje, odmah su proglašavali jugonostalgičarima, petokolonašima, neprijateljima, komunjarama, pa ih trpali u tor nazivajući ih onima koji Hrvatsku nisu ni željeli. Pritom su zaboravili na podatak da je čak 96.000 članova SK po proglašenju slobodne i neovisne Hrvatske odmah stalo pod HDZ zastavu.

Tvrdeći kako je HDZ stvorio državu sve su više dokazivali kako je HDZ stvorio državu prije svega za sebe i svoje poslušnike, koji su brzo shvatili da je dobro pripadati uhljebničkoj vojsci, osigurati budućnost sebi i pokoljenjima, pa i umrijeti s partijskom knjižicom.

Za neuspjehe na mnogim planovima, za to što su nas pretekle čak i zemlje koje su bile pod čizmom Sovjetskog Saveza, poput Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke… uvijek je bio kriv netko drugi, iako je u 30 godina hrvatske samostalnosti HDZ bio na vlasti 22 godine. Ali, u tim zemljama za korupciju nisu osuđivana stranke na vlasti kao što je u nas jedino HDZ. Nepravomoćno su proglašeni krivima za korupciju u slučaju Fimi Media još 2014. Pa onda nakon žalbe opet 2020. Kada je odlučeno da HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna. Njihov tadašnji vođa Ivo Sanader osuđen je na osam godina zatvora a odlukom suda oduzet će mu se više 15,8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo.

Ostat će i zapisana reakcija tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka nakon prve presude. “Ne možemo stranku proglašavati lopovskom. Ovo je stranka koja je stvorila Hrvatsku državu”, rekao je i pozvao članstvo na hrabrost, jedinstvo i snagu. To je to domoljublje, ta silna ljubav prema Hrvatskoj. Slično se ponaša i Andrej Plenković, pa kada mu se uputila kritika kako mu je Vlada korumpirana nakon što je iz nje izletjelo nekoliko ministara, on je slavodobitno rekao: “Nikada, ni u jednom trenutku, nikome neću dopustiti da lijepi mojoj Vladi etikete koje imaju veze s korupcijom”.

I to je bilo u ime domoljublja. U ime onih koji su Hrvati nad Hrvatima i koji vole Hrvatsku. Poput Dubravke Šuice koja uoči izbora za EU parlament bez zadrške kaže: “Nitko ne može biti veći Hrvat ili Hrvatica od mene danas niti mojih kolega na listi. Svi smo mi Hrvati i kršćani. Vjerujem da su na našoj listi svi kršćani, katolici“. I to je bilo u ime domoljublja i ljubavi prema Hrvatskoj.

Domoljubne poruke, nešto drugačije, ali na HDZ-ov način, slao je i šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji se javno hvalio masovnim uhljebljivanjem. U intervjuu Slobodnoj Dalmaciji prije tri i pol godine rekao je: “Uhljebio sam puno znanih i neznanih. Kad bismo gledali klasično zapošljavanje, u smislu natječaja, prijave, referenci, onda bismo mogli zaključiti za svakog da se zaposlio preko veze. Nema onog tko se javio za neki posao a da nije imao neku preporuku, neku vezu. Volio bih da sam ih puno više uhljebio”. Nije mu nitko iz stranke protuslovio, a Pauk je eto zbog velike ljubavi prema uhljebima i sada kandidat za župana. Valja širiti domoljublje.

A onda je ovih dana HDZ-ova zastupnica Grozdana Perić, još jednom pokazala što je domoljublje na njihov način. Kao šefica Odbora za financije i državni proračun na raspravi o Nacionalnom planu oporavka, rekla je kako svi koji kritiziraju Nacionalni plan i projekte koji se njime financiraju ne vole Hrvatsku. O tome su javnost obavijestili zastupnica stranke Centar Marijana Puljak i ekonomski stručnjak Vuk Vuković, koji je govorio u ime Ekonomskog savjeta UGP-a. Podsjetimo kako je i Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika koncem lipnja prošle godine objavio kako ga je na panelu u Zadru, mrtva hladna, Perić pitala: “Da li ste vi gospodine Bujas željeli ovu državu, da li ste vi željeli Hrvatsku?”

Ako niste znali tko je Grozdana Perić, podsjetimo kako su mediji pisali da je rastrošna zastupnica koja je 2019. na ime dnevnica, troškova prijevoza automobilom i avionom, za stanarinu, režije, hotelski smještaj i odvojeni život potrošila naših 166.481,65 kuna. Tako je voljela Hrvatsku. Nešto manje ju je volejla u prošloj pandemijskoj godini kada su njezini troškovi bili 78.485,97 kuna.

Očekujemo sada da nam zastupnica Perić javno izrecitira tu čarobnu formulu ljubavi prema Hrvatskoj, pa da pokušamo shvatiti, iako će to biti nemoguće za pametne glave. Neće to biti moguće ni zato što nam treba oporavak od tih silnih godina u kojima nam je HDZ sa svojim “genijalcima” poput Grozdane Perić sustavno krao domoljublje i pravo na domoljublje. Pa čim HDZ spomene “ljubav prema domovini”, hvatajući se pritom za srce ili sisu, pomislimo kakve nas to nove strahote čekaju. Nas koji smo, kad iznosimo svoj sud o nečem, jednom stoka sitnoga zuba, drugi put komunjare, pa jugonostalgičari, oni koji nisu željeli Hrvatsku… ili po najnovijoj definiciji HDZ-ovog čelnika “talog društvenih mreža”. Zastupnice Perić, dajte nam taj eliksir sreće, recite nam kako bi to po vama trebalo voljeti Hrvatsku. Ali, bez vaše partijske knjižice. Možete li vi to?!

Milivoj Pašiček