fbpx

Mađarska i Švicarska otvaraju terase idući tjedan, Belgija i Izrael otvaraju granice

Mađarska će otvoriti terase kada cijepi 3.5 milijuna ili polovicu stanovništva, što se očekuje idući tjedan, objavio je premijer Viktor Orban u srijedu, a otvaranje terasa i sportskih natjecanja s gledateljima najavila je i Švicarska, dok granice otvaraju Belgija i Izrael.

Mađarska je počela postupno otvarati trgovine i neke usluge nakon što je prošli tjedan cjepivo primila trećina populacije. S obzirom na bolnice pretrpane covid pacijentima, liječnička komora taj je potez ocijenila preuranjenim, objavio je Reuters.

Orban, koji hoda po tankoj žici između rekordnih brojeva zaraženih i pritiska da otvori gospodarstvo, objavio je ublažavanje mjera, uključujući otvaranje restorana.

“Želimo dio naših starih života natrag”, objavio je Orban na Facebooku.

Orban je također rekao da bi se postupno mogle otvoriti i škole, a vrtići sigurno od idućeg ponedjeljka.

U otvaranje ide i Švicarska

Uz otvaranje terasa restorana i gledatelje na sportskim natjecanjima, švicarska vlada je objavila i da će od 19. travnja otvoriti kina, kazališta i koncertne dvorane, iako će posjetitelji morati nositi maske i držati distancu.

Sveučilišta i druge obrazovne ustanove za odrasle će moći održavati nastavu uživo uz smanjeni kapacitet.

Ublažavanje mjera dolazi unatoč tome što je epidemiološka situacija i dalje krhka te se pogoršala posljednjih dana.

“Iako je situacija nestabilna, daljnje otvaranje je Saveznom vijeću prihvatljivo”, priopćila je vlada.

Švicarski stav suprotan je susjednoj Njemačkoj gdje kancelarka Angela Merkel traži od parlamenta privremene ovlasti koje bi joj omogućile da uvede zatvaranje u područjima s visokom incidencijom koronavirusa.

Belgija planira otvoriti granice

“Belgija, u kojoj je prelazak granice u turističke ili neke druge svrhe koje nisu nužne bio zabranjen od kraja siječnja, ponovno od ponedjeljka vraća tu mogućnost”, rekao je premijer Alexander De Croo, a prenosi AFP.

Zabrana putovanja u EU ukida se s nedjeljom navečer, ali putovanja se i dalje ne preporučuju, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Za putovanja izvan EU pravila se ne mijenjaju.

Sada će belgijski građani moći putovati u zemlje EU, ali uz striktno praćenje po povratku, što znači da će, ako se vraćaju iz “crvene zone”, morati napraviti test prvi i sedmi dan po povratku te biti u izolaciji.

Belgija će također od 8. svibnja omogućiti otvaranje terasa barova i restorana, prvi put u šest mjeseci.