fbpx

MILANOVIĆ: Plenković je bio jedan mali diplomat. On je hrvatski Milo Stojadinović

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice uspostave Policijske postaje Kijevo i položio vijenac kod centralnog križa ispred crkve Sv. Mihovila.

Sat vremena kasnije nazočio je svečanoj prisezi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

U Kninu je Milanović održao govor kojim je čestitao vojnicima na prisezi.

”To nije samo forma. Od toga se čovjeku koža naježi, kad sluša što ste sve obećali. Ja sam isto polagao prisegu dva puta i svaki dan razmišljam gdje sam pogriješio i gdje joj nisam dorastao. Tako i vi”, poručio im je, prenosi N1.

Još razmišlja hoće li vojnom vrhu reći da ne ide u Okučane

Nakon toga dao je izjavu za medije. Komentirao je svoju raniju izjavu o tome da razmišlja da zapovijedi da vojni vrh ne ide na obilježavanje obljetnice Bljeska. ”Još uvijek razmišljam. Bilo bi dobro da imamo zajedničko obilježavanje”, kaže.

O imenovanju veleposlanika

Osvrnuo se na imenovanje veleposlanika. Milanović je rekao da je u mandatu njegove Vlade donesena odluka o imenovanju.

”Na nju se poziva i dan danas, i Plenkovićeva vlada. Nemate ni jednu Plenkovićeve vlade na koju se u toj proceduri pozivaju. U toj odluci piše sve jasno, da se o svemu treba ministar vanjskih poslova konzultirati s Uredom predsjednika, vrlo neformalno i diskretno. To piše tamo. Na to se redovito poziva Plenkovićeva Vlada, a njihov šef to nije pročitao. To bi vjerojatno promijenio da je znao ranije, ali sad ne može”, rekao je Milanović.

Nasmijao se Plenkovićevoj izjavi da njegova diplomacija neće izgledati kao što je izgledala u vrijeme bivših predsjednika.

”Ha, ha, a što da vam kažem? Čovjek će zapaliti Artemidin hram. Uspoređuje bivše predsjednike s Kissingerom. To valjda zato što sam ja za njega rekao Hruščov pa se sjetio Kissingera. Plenkoviću to nisu Kissingeru nego hrvatski predsjednici. To je glupo uspoređivati nekoga tko je predsjednik svih građana, dva ili tri puta je izabran, s jednim namještenikom koji je služio američkom predsjedniku. A što je on dao? S čime da ja usporedim Plenkovića? To je ruganje s ljudima koji su radili taj posao, Plenković je bio jedan mali, običan diplomat. On je hrvatski Milo Stojadinović”, kaže.

”Kad sam pobijedio na izborima on je rekao da će to biti tvrda kohabitacija. Zašto je to rekao? On je najavio nered”, rekao je i dodao da premijer cijelo vrijeme izaziva nered.

”Ja nisam radio u nabavci ćumura, on je bio odgovoran za to, papire i toalet papir. On je bio blizak rođak ili prijatelj ministra”, kaže Milanović za ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.