fbpx

MOGU MU STAVITI SOLI NA REP Sutkinja odlučila da Zoran Mamić mora u Remetinec 10. svibnja

Zoran Mamić 10. svibnja treba se javiti u zagrebački zatvor u Remetincu radi izdržavanja kazne od 4 godine i 8 mjeseci zatvora. Odlučila je tako danas sutkinja izvršenja kazne zatvora na zagrebačkom Županijskom sudu. Mamić koji je od prošlog tjedna u Bosni i Hercegovini na ročištu se nije pojavio, no došli su njegovi odvjetnici.

Oni su već ranije u njegovo ime podnijeli molbu da on izrečenu kaznu izdržava u Bosni i Hercegovini, jer ima i BIH državljanstvo od 2018. godine. Ta molba je proslijeđena Ministarstvu pravosuđa, a sutkinja izvršenja kazne zatvora vezano za to dala je negativno mišljenje. Navela je da je Zoran Mamić rođen u Zagrebu, živio je u Zagrebu te tu ima i svu imovinu. S obzirom na to da je on trenutačno u BiH, odluka sutkinje ići će na oglasnu ploču suda, a hoće li njegov zahtjev za izdržavanje kazne u BiH biti riješen prije 10. svibnja tek će se vidjeti.

Na tu odluku Zoran Mamić i njegovi branitelji imaju pravo žalbe, a ako im žalba bude odbijena, a Zoran Mamić se toga dana ne pojavi na izdržavanju kazne, on postaje tražena osoba odnosno za njime se raspisuje tjeralica.

Paralelno s time odvija se postupak izvršenja kazne zatvora u BiH, gdje Ministarstvo pravosuđa sada može uskratiti BiH da Mamić kaznu odsluži u BiH ili mu pak to može omogućiti. Ako kazna bude ustupljena, Mamić u BiH može dobiti ili jednaku ili manju kaznu, nikako veću.