fbpx

Na pokop britanskog princa Philipa smije samo 30 osoba! Na Bandićevom sprovodu bilo ih na tisuće

Princ Philip, suprug kraljice Elizabete II. koji je umro u petak u 100. godini života, bit će pokopan 17. travnja u Kapeli Svetog Jurja u dvorcu Windsor.

Sprovod će biti u 15 sati, a u cijeloj zemlji na početku će biti održana minuta šutnje za preminulog člana kraljevske obitelji.

No, BBC je objavio kako će zbog korona pravila i epidemioloških mjera na sprovodu biti samo 30 osoba i to kraljica, njihova djeca i unuci te samo najbliža rodbina. Pandemijski uvjeti, poručili su iz Buckinghamske palače, poklapaju se i sa željama princa koji nije želio državnički sprovod.

Na sprovod čak neće doći niti premijer Boris Johnson, kako bi što više članova obitelji moglo ispratiti princa Philipa.

Građani su zamoljeni da ne dolaze. Čak su ih zamolili i da ispred dvorca Windsor ne ostavljaju cvijeće već da novac daju u dobrotvorne svrhe.

Odlučeno je da je sprovod bolje prenositi na televiziji nego da to bude veliki državni događaj kakvi obično budu ispraćaj monarha.

Pa sad je možda dobra prilika prisjetiti se posljednja dva dužnosnička sprovoda u Hrvatskoj – saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana i gradonačelnika Milana Bandića na čijem su ispraćaju bile tisuće ljudi. I sve je bilo organizirano tako da ih dođe što više.